ΕΑΣ για ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ

7:15 μ.μ. - Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023
07:07 μ.μ. - Τετ, 05/15/2023
Image: ΕΑΣ για ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ

Ξεκινά την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, με καταληκτική ημερομηνία λήξης της υποβολής την 21 Αυγούστου 2023 .

Με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται η έναρξη της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023,η οποία οφείλεται στην ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 για τις άμεσες ενισχύσεις, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, με καταληκτική ημερομηνία λήξης της υποβολής την 21 Αυγούστου 2023 .

Η επιδότηση θα συνεχίσει να κατανέμεται :

- Στη βασική εισοδηματική στήριξη με βάση τα δικαιώματα που διαθέτει ο δικαιούχος 

- Και στο λεγόμενο πρασίνισμα που απο φέτος περιλαμβάνει απαιτήσεις και δεσμεύσεις στους τομείς για το κλίμα ,το περιβάλλον ,τη δημόσια υγεία , τη διαβίωση ζώων, κ.α.

Το νέο πλαίσιο υποχρεωτικών απαιτήσεων στηρίζεται σε μετρήσιμα πλέον στοιχεία τα οποία αφορούν κυρίως περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ενισχυμένη πολλαπλή συμμόρφωση. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της δήλωσης και τήρησης των αιρεσιμοτήτων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους, έχουν γίνει οι ανάλογες αλλαγές στην αίτηση υποβολής για την επιδότηση, η οποία είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καρπωθούν την υψηλότερη δικαιούμενη ενίσχυση επιπλέον της βασικής. Με βάση τα νέα δεδομένα , οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την πληρωμή της προκαταβολής.  Είναι σημαντικό να επισημανθεί από μέρους μας ότι υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία και ετοιμότητα των υπηρεσιών μας, η συνεργασία με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία διαθέτει την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή και η οποία πρωτοπορεί τα 8 τελευταία χρόνια στη διεκπεραίωση του έργου του ΟΣΔΕ με υψηλές Ευρωπαϊκές και άλλες διακρίσεις για την άρτια ολοκλήρωση του έργου του ΟΣΔΕ.  Αποτέλεσμα, οι αγρότες μας να απολαμβάνουν τα μέγιστα ποσά που με βάση της οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΚΑΠ δικαιούνται.  Διαθέτουμε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, Γεωπόνους Π.Ε., τοπογράφους μηχανικούς Π.Ε. καθώς και ISO για την ποιότητα των υπηρεσιών και για την εμπιστευτικότητα των πράξεων  και των προσωπικών στοιχείων. Αντιμετωπίζουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους της περιοχής μας όχι ως πελάτες αλλά ως συναδέλφους δικαιούχους για τους οποίους οφείλουμε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο ποσό που δικαιούνται. Η φετινή αίτηση θα είναι βάση για τα επόμενα χρόνια έως το 2027 για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.  Όσον αφορά την διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων 2023, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι αναμένουμε τις σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαθέτουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο της αγοράς, χωρίς επιπλέον κρυφές χρεώσεις που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση.  Η εξυπηρέτηση θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκεύη , από τις 07:30 το πρωί έως τις 15:30 το μεσημέρι, στα γραφέια της Ένωσης Ιεράπετρας από εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να υποστηρίξουμε και να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Α) Για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενα χρόνια:

1. Η προσκόμιση του ΑΦΜ 

2. Ο εξαψήφιος κωδικός εξουσιοδότησης για ΠΥΛΗ έτους 2023 

3. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) μοναδικό για τον κάθε παραγωγό καθώς δεν επιτρέπεται να δηλώνεται το ίδιο email σε περισσότερους του ενός . 

4. Ενεργός αριθμός κινητού τηλεφώνου, μοναδικός για τον κάθε παραγωγό, καθώς δεν επιτρέπεται να δηλώνεται ο ίδιος αριθμός κινητού τηλεφώνου σε περισσότερες από μία αιτησεις . 

Για οποιαδήποτε μεταβολή στην αίτηση (π.χ. αλλαγή ταυτότητας , νέο μισθωτήριο σε περίπτωση λήξης του παλαιού, αλλαγή τραπεζικού ιδρύματος κ.τ.λ.) θα χρειάζεται η προσκόμιση του ανάλογου δικαιολογητικού . 

Β) Για νέα αίτηση ( υποβολή για πρώτη φορά) 

1. Κωδικός εξουσιοδότησης ΠΥΛΗΣ

2. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που να μην έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλη αίτηση ΟΣΔΕ .

3. Εκκαθαριστικό εφορίας φορολογικού έτους 2021 ή 2022 

4. Ταυτότητα ( φωτοτυπία δύο όψεων) .

5. Τραπεζικός λογαριασμός (φωτοτυπία ή άλλο έγγραφο που πιστοποιεί τον αριθμό IBAN) . 

6. Ε9 - Συμβολαιογραφικοί τίτλοι (φωτοτυπία) 

7.Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων (με ημερομηνία έναρξης πριν από 31ης Μαΐου 2023)

8 . Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών ( μόνο σε περίπτωση ΟΓΑ – ΕΦΚΑ)

9. Συντεταγμένες σε περίπτωση νέου αγροτεμαχίου ( σύστημα Ε.Γ.Σ.Α.87).  Συντεταγμένες σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα δεν θα γίνονται δεκτές  .

Γ ) Για Νέους Αγρότες και Βιοκαλλιεργητές 

Αποφάσεις εντάξεων ή συμμετοχής σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Για οποιαδήποτε άλλη δράση που καταχωρείται στην ΑΕΕ2023 θα χρειαστεί η επισήμανση τής από τον παραγωγό και η προσκόμιση του αντίστοιχου δικαιολογητικού .

Δ )  Πρόσθετα για όλους τους κτηνοτρόφους 

1 . Αντίγραφο νέου τύπου μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων ( ενημερωμένο ) 

2. Άδεια μετακίνησης ( για μετακινούμενους κτηνοτρόφους )

Προς αποφυγή ανησυχίας και σύγχυσης για το σκοπό αυτό έχουμε πάρει όλα τα  αναγκαία μέτρα και δεσμευόμαστε προς τους αγρότες δικαιούχους. 

Παρακαλούμε, επίσης, να ενημερώνουν τα στελέχη αν είναι δικαιούχοι αναδιανεμητικής . 

ΠΡΟΣ  ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΟΣΔΕ 2023 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ 

ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

Για την ενημέρωση σας απευθύνεστε στα τηλέφωνα : 28420 22248 , εσωτ. 111 , 118 , 120 

ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027

Με βάση την νέα ΚΑΠ και με τις εφαρμοστικές αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ,

ρυθμίζεται η χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων,

οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για

την βασική εισοδηματική στήριξη

την αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη  

και τα οικολογικά σχήματα.

Η βασική εισοδηματική στήριξη(περίπου 70% παλιάς επιδότησης)

δίνεται με βάση τα δικαιώματα που διαθέτει ο δικαιούχος.

Προκειμένου να χορηγηθεί η βασική εισοδηματική ενίσχυση, εκτός της ενεργοποίησης δικαιωμάτων, απαιτείται και η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας.

Το σύστημα της αιρεσιμότητας περιλαμβάνει κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης (ΚΑΔ) και πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΓΠΚ) της συνολικής γεωργικής έκτασης που κατέχεται από τον παραγωγό.

Το σύστημα επιβάλλει δεσμεύσεις στους τομείς για:

  1. το κλίμα και περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, του εδάφους και της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων,
  2. δημόσια υγεία και υγεία των φυτών και
  3. καλή διαβίωση των ζώων.

Το σύστημα της αιρεσιμότητας περιλαμβάνει 9 πρότυπα ΚΓΠΚ.

Τα πρότυπα ΚΓΠΚ που περιγράφονται είναι τα ακόλουθα:

α) ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση,

β) ΚΓΠΚ 2: Προστασία υγροτόπων και τυρφώνων,

γ) ΚΓΠΚ 3: Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας,

δ) ΚΓΠΚ 4: Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων,

ε) ΚΓΠΚ 5: Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους,

στ) ΚΓΠΚ 6: Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες,

ζ) ΚΓΠΚ 7: Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από την καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό,

η) ΚΓΠΚ 8: Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, για όλες τις γεωργικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φυτικών φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών,

θ) ΚΓΠΚ 9: Απαγόρευση της μετατροπής ή άροσης των μόνιμων βοσκοτόπων που έχουν οριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι βοσκότοποι σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Η αναδιανεμητική στήριξη (περίπου 10% παλιάς επιδότησης)

Η αναδιανεμητική στήριξη κατ’ αναλογία της βασικής ενίσχυσης είναι ετήσια συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη του γεωργικού εισοδήματος. Είναι συμπληρωματική γιατί χορηγείται μόνο σε δικαιούχους της βασικής ενίσχυσης, ανακατανέμοντας τα δικαιώματα από τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις προς τις μικρότερες.

Η αναδιανεμητική στήριξη αφορά στο συνολο των επιλέξιμων εκτάσεων και όχι στις εκτάσεις που αναλογούν στα δικαιώματα που κατέχουν οι παραγωγοί, επομένως η συμπληρωματική στήριξη χορηγείται στους γεωργούς με βάση το φυσικό μέγεθος της εκμετάλλευσής τους.

Οι αρχές επέλεξαν να θέσουν πλαφόν στο συνολικό μέγεθος της εκμετάλευσης, πάνω και κάτω από το οποίο δεν θα δικαιούται ο παραγωγός την αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ποσά ενίσχυσης:

Μόνιμες καλλιέργειες : 11,6 ευρώ / το στρέμμα

Αροτραίες καλλιέργειες : 13,8 ευρώ / το στρέμμα

Βοσκοτόπια : 17,7 ευρώ /το στρέμμα

Τα κατώτερα και ανώτερα όρια εκμετάλλευσης έχουν ως εξής:

ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΑΣ

Ρωτήστε μας κατά την διάρκεια της ενεργοποίησης της αίτησης σας

εάν είστε δικαιούχος της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και το ποσό αυτής.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η ρήτρα καταστρατήγησης

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία τεχνητών συνθηκών καθώς και η χρησιμοποίηση καταχρηστικών πρακτικών από τους δικαιούχους για να τους χορηγηθεί η αναδιανεμητική ενίσχυση, προβλέπεται, ότι καμία εκμετάλλευση δεν επιτρέπεται να διαιρεθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Έτσι, σύμφωνα με τις εφαρμοστικές αποφάσεις, η αναδιανεμητική στήριξη δεν θα χορηγείται σε αγρότες, οι οποίοι, αποδεδειγμένα μετά την 1/1/2023 διαιρούν την εκμετάλλευσή τους με μεταβίβαση ή εκμίσθωση τμημάτων της σε τρίτους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με μοναδικό σκοπό την είσπραξη της στήριξης αυτής. Τα ίδια θα ισχύουν και για τους αγρότες, των οποίων οι εκμεταλλεύσεις προήλθαν από τέτοια διαίρεση.

Για την εξακρίβωση τεχνητής δημιουργίας των προϋποθέσεων λήψης της στήριξης ή καταχρηστικής πρακτικής μπορεί ενδεικτικώς να ληφθεί υπόψη:

  1. Εάν η σύμβαση μεταβίβασης ή η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο διαίρεση της εκμετάλλευσης είναι σύμφωνη με το εθνικό δίκαιο ή
  2. εάν είναι εικονική ή
  3. εάν το πρόσωπο προς το οποίο γίνεται, ασκεί τις γεωργικές δραστηριότητες ιδίω ονόματι, για ίδιο λογαριασμό και με δική του ευθύνη και φέρει τον οικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με τις δραστηριότητες αυτές.

Οικολογικά σχήματα  (περίπου 20% παλιάς επιδότησης)

Ως είδος ενίσχυσης τα Οικολογικά Σχήματα αποτελούν μια καινοτομία της ΚΑΠ 2023-2027, αφού εφαρμόζονται για πρώτη και οι γεωργοί καλούνται εθελοντικά να λάβουν μέρος σε αυτά. Εφόσον θελήσουν να μετάσχουν, τότε ως επιβράβευση λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση.

Τα Οικολογικά Σχήματα θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο σε επιλέξιμες εκτάσεις, οι οποίες θα δηλώνονται στο ΟΣΔΕ.

Οι γεωργοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε χρόνο στο όποιο ή όποια Οικολογικά Σχήματα θα μετάσχουν, ανάλογα με τις καλλιέργειες της εκμετάλλευσης τους.Τίτλοι οικολογικών σχημάτων που αφορούν την περιοχή μας:

ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙΑ

Οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.3 ΦΕΚ 3946/Β/19-6-2023

  1. Δράση 31.3-Α «Σπορά του υπορόφου για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) στις μόνιμες καλλιέργειες και δημιουργία ζωνώνβιοποικιλότητας στα περιθώρια».
  2.  Δράση 31.3-Β «Σπορά του υπορόφου για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) στις μόνιμες καλλιέργειες και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια με φυτά ξενιστές».

Οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.4 «Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία».

Οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.8 «Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες»

Οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.6 «Εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων»

1.  31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)» 2. 31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»

3. 31.6-Ζ «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς»

4. 31.6-Η «Διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών»

5. 31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά την διάρκεια ψεκασμών»

6. 31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης»

6α. 31.6-ΙΑ «Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές»

6β. 31.6-ΙΒ «Χρήση προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες»

6γ. 31.6-ΙΓ «Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας»

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

1. 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

2. 31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ

Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων». ΦΕΚ 3860/14-06-2023

  1. 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους».2. 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας»  ΦΕΚ 3776/Β/09-06-2023

********ΠΡΟΣ  ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΟΣΔΕ 2023 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ 

ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ.********

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Νίκος Δασκαλάκης