«Μάθημα έξω από τη τάξη» για το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας

10:47 π.μ. - Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018
10:09 π.μ. - Κυρ, 02/47/2018
Image: «Μάθημα έξω από τη τάξη» για το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας

Επισκέφτηκαν τοπικές επιχειρήσεις και έμαθαν για το επιχειρείν

Συνεχίζοντας το μάθημα Πολιτικής Παιδείας έξω από τη τάξη σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ :«Life & Job Skills for Successful Europeans»,  οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας, παρεβρέθησαν σε Φυτώριο Κηπευτικών και Παραγωγής φυτών στα Μπραμιανά και σε Χαρτοβιομηχανία στην περιοχή της Παχειάς Άμμου, στις 29/01/2018.
«Επιχειρείν» σημαίνει τόλμη, φαντασία, δημιουργία. Σημαίνει επιστημονικές γνώσεις και έξυπνες ιδέες που γίνονται πράξεις. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά ότι κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά περιβάλλοντα, με περιορισμούς, με ανταγωνισμούς με αντικρουόμενα συμφέροντα. Γι΄αυτό για να είναι αποτελεσματική, δηλαδή να επιτυγχάνει τους στόχους της(αύξηση κέρδους, διατήρηση μεριδίου στην αγορά, μείωση του κόστους, εκσυγχρονισμός κ.α), πρέπει διαρκώς να επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία.


 
Η αγροτική οικονομία στην περιοχή μας είναι μοχλός ανάπτυξης. Υπάρχουν εξαιρετικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιτυγχάνουν ασυνήθιστα αποτελέσματα με συνηθισμένους ανθρώπους. Όσον αφορά το φυτώριο εξοπλισμένο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως και τα περισσότερα στην περιοχή, στη διαδικασία παραγωγής προσδοκά σε μια σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη φυτού. Εφοδιάζει αρκετούς παραγωγούς στην περιοχή μας, ενώ απασχολούνται γεωπόνοι, λογιστές και ειδικευμένοι εργάτες αγροτικής παραγωγής. Οι μαθητές γνώρισαν όλα τα στάδια παραγωγής καθώς επίσης και τις ειδικότητες- δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσει μια τέτοια επιχείρηση. 


 
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Χαρτοβιομηχανίας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας  με έμφαση στον πλέον σύγχρονο σχεδιασμό των συσκευασιών. Γνώρισαν τη σημασία  της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης, που αποσκοπεί στη μέγιστη απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς να διακόπτεται η παραγωγή αυτών των αγαθών στο μέλλον. Για παράδειγμα, η εκμετάλλευση ενός δάσους, πρώτη ύλη για χαρτί, γίνεται με τέτοιον τρόπο που να μην καταστρέφεται το δάσος αλλά να μένει ζωντανό και για τις επόμενες γενιές. Πληροφορήθηκαν, επίσης, για τις ειδικότητες των εργαζομένων και τις δεξιότητες που απαιτούνται όπως μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.α.
Από την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ : «Life & Job Skills for Successful Europeans» 1ου Λυκείου Ιεράπετρας.