Ο Γιάννης Ανδρουλάκης για την άσκηση "Μίνωας" στο Λασίθι

11:48 π.μ. - Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Τρί, 23/48/2024
Image: Ο Γιάννης Ανδρουλάκης για την άσκηση "Μίνωας" στο Λασίθι

Είναι η μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ηχώ 99,8 έδωσε πληροφορίες για την άσκηση «Μίνωας».

Η άσκηση Μίνωας είναι η μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρης ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα μας. Η προετοιμασία της ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο ώστε να εξεταστούν όλα τα ακραία σενάρια που μπορούν να προκύψουν ταυτόχρονα. Το θέμα δεν είναι τόσο ο ίδιος ο σεισμός όσο τα αποτελέσματά του, δηλαδή οι κατολισθήσεις, οι καταπτώσεις, οι καθιζήσεις, η ρευστοποίηση των εδαφών, οι αλλαγές στον υδροφόρο ορίζοντα και η δημιουργία τσουνάμι.

¨Σαν άσκηση είμαστε σε απόλυτη διαχείριση για να δούμε ταυτόχρονα πολλές κρίσεις ώστε να δοκιμαστεί και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, καθώς θα γίνει εκκένωση Δημοσίων κτιρίων¨ είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Η Κρήτη επιλέχθηκε καθώς η Περιφέρεια Κρήτης είναι αυτή με την μεγαλύτερη εμπειρία δεδομένου ότι έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ασκήσεις επί χάρτους και επί πεδίου. Ωστόσο αυτή η άσκηση είναι προπομπός καθώς αργότερα θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ο σκοπός της άσκησης είναι να συμβάλει στην μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην περιοχή μας και να δούμε έναν συντονισμό από μία σειρά από φορείς και εμπλεκόμενους για να διαχειριστούμε μια έκτακτη κατάσταση. Το ζητούμενο είναι να γίνουμε καλύτεροι, να εκπαιδευτούμε και να εκπαιδεύσουμε.

Από οργανωτικής άποψης, η Περιφέρεια είχε να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα συμμετάσχει στην άσκηση που θα είναι συνολικά πάνω από 50 άτομα σε όλο το νομό, πέρα από τους εθελοντές.