Συγχωνεύει κλινικές και νοσοκομεία ο νέος χάρτης υγείας

11:55 π.μ. - Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Τετ, 08/55/2024
Image: Συγχωνεύει κλινικές και νοσοκομεία ο νέος χάρτης υγείας

Για ιδιωτικοποίηση των πάντων μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Περιφερειακός Σύμβουλος

Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Περιφερειακός Σύμβουλος, τοποθετήθηκε αναφορικά με τον νέο υγειονομικό χάρτη ο οποίος στοχεύει στον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ.

Αρχικά, μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι καινούριο καθώς υπάρχει από το 2012, όταν ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στο κλείσιμο 7 νοσοκομείων, και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη υλοποίησή του μετά τις Ευρωεκλογές. Ουσιαστικά θα γίνει συγχώνευση κλινικών και μεταφορά εργαζομένων. Το κριτήριο λειτουργίας των νοσοκομείων θα είναι η πληρότητα χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι προϋποθέσεις λειτουργίας ενός νοσοκομείου ή η απόσταση που θα υπάρχει από αυτό. Αναφερόμενος σε δήλωση της κ. Γκάγκα, ότι δε χρειάζεται να έχουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις ειδικότητες, ο κ. Βρύσαλης είπε ότι επιστημονικά δεν μπορεί να στηριχθεί ένα τέτοιο σχέδιο καθώς είναι επικίνδυνο. Για παράδειγμα, σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής σε ασθενή, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο και να επιστρέφει ξανά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Εάν δεν σταματήσει αυτή η πολιτική, θα δημιουργηθεί “υγειονομική έρημος”. Θα υπάρχουν δηλαδή μεγάλες περιοχές χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Στην περίπτωση της Κρήτης αυτό σημαίνει ότι το Βενιζέλειο θα έχει μόνο κάποιες κλινικές με το βάρος να πέφτει στο ήδη επιβαρυμένο ΠΑΓΝΗ το οποίο ήδη καταρρέει. Η παθολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ήδη υπερβεί τα όρια ασθενών με αυτό να σημαίνει ότι παθολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε χειρουργική μονάδα, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Εάν λοιπόν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο δεν θα μιλάμε πια για περίθαλψη.

Το επόμενο σχέδιο είναι η είσοδος των ασφαλιστικών εταιριών στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες υποδομές και ειδικότερα στην περιοχή μας η οποία έχει αυξημένα ποσοστά τουρισμού. Τόσο οι χώροι όσο και τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα τα οποία έχουν πληρωθεί από τον Ελληνικό λαό, θα νοικιάζονται και θα χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές εταιρίες. Η αξιοποίηση λοιπόν θα γίνεται επί πληρωμή και προτεραιότητα θα έχουν οι πελάτες της εκάστοτε εταιρίας και μετά οι πολίτες. Δεδομένου ότι το 95% του κρατικού προϋπολογισμού είναι χρήματα πολιτών ο κ. Βρύσαλης δήλωσε ότι πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Η υγεία είπε, δε μπαίνει σε τιμοκατάλογο.

Υπήρχαν εργαλεία για να λυθούν τα προβλήματα του συστήματος υγείας ωστόσο επιδίωκαν την απαξίωση και την υποβάθμισή του ώστε να γίνει ευκολότερη η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίησή του. Υπάρχει κοινή συνισταμένη αυτής της πολιτικής η οποία έχει ψηφιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιδιώκεται να φτιαχτεί ένας ενιαίος χάρτης αγοράς στο χώρο της υγείας. Θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει κεντρικές προμήθειες για να μειωθούν τα κόστη στα νοσοκομεία ωστόσο έτσι δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Ο κ. Βρύσαλης έδωσε σαν παράδειγμα τα ιατρικά απόβλητα και γενικά τα απορρίμματα τα οποία αποτελούν πηγή κέρδους για τις ιδιωτικές εταιρίας.

Όσων αφορά τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Βρύσαλης είπε ότι έχουν υπάρξει κάποια ψηφίσματα από το Περιφερειακό Συμβούλιο στα οποία στηρίζει τη δημόσια δωρεάν υγεία και τα νοσοκομεία. Ωστόσο στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο όπου η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε σαν θέμα τα νοσοκομεία του Λασιθίου η πλειοψηφία του συμβουλίου αρνήθηκε να βάλει θέμα ψηφίσματος με το επιχείρημα ότι το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι χώρος έκδοσης ψηφισμάτων. Ο κ. Βρύσαλης ζήτησε από τους πολίτες να έχουν ενεργή συμμετοχή τόσο στους αγώνες όσο και στα όργανα αυτά ώστε να γίνονται συζητήσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις. Ήταν απαράδεκτο που δεν υπήρχε ψήφισμα βεβαίωσης για το Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο καθώς και το ότι το νησί μας έχει γίνει χώρος πυρηνικών αποβλήτων στη βάση της Σούδας και δεν δίνεται καμία απάντηση.

Τέλος, σχολίασε το σύστημα με τα μπλοκάκια των ιδιωτικών γιατρών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει. Στα νοσοκομεία υπάρχει ιατρική ομάδα η οποία λειτουργεί συνολικά. Ένας γιατρός που εφημερεύει 2 μέρες το μήνα δε γνωρίζει τους ασθενείς, τους χώρους και τα υλικά και δεν μπορεί έτσι να υπάρξει επιστημονική συνέχεια και συλλογική δουλειά. Δήλωση ότι είναι υπέρ της εικοσιτετράωρης δημόσιας δωρεάν λειτουργίας των νοσοκομείων με αύξηση των μισθών, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, προκήρυξη όλων των θέσεων και αναμόρφωση του οργανισμού. Ο κ. Βρύσαλης πιστεύει ότι το θέμα είναι πολιτικό και κλείνει θέτοντας το εξής ερώτημα: η κυβέρνηση θέλει δημόσια δωρεάν υγεία η ιδιωτική υγεία με μπαλώματα;

Ο κ. Βρύσαλης μας έδωσε και μία είδηση για τη σύσκεψη του Σωματείου επιστημονικών φορέων, Αγροτικών Συλλόγων και Πολιτιστικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή στις 7.00 μμ. για την συνδιοργάνωση ενός Πανηρακλειώτικου Συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου για την υγεία.