«Μίνωας 2024»: Ήχησε το 112 στα κινητά για τον σεισμό των 7,2 R στο Λασίθι

12:12 μ.μ. - Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
12:04 μ.μ. - Τρί, 23/12/2024
Image: «Μίνωας 2024»: Ήχησε το 112 στα κινητά για τον σεισμό των 7,2 R στο Λασίθι

Στα πλαίσια της μεγάλης άσκησης σεισμού “Μίνωας 2024” που πραγματοποιείται στην Κρήτη, με την ολοκλήρωση της να γίνεται σήμερα σε Λασίθι και Ηράκλειο

hxonews

-

hxonews

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα της μεγάλης άσκησης «Μίνωας 2024».

Η καθυστέρηση, όπως γράψαμε νωρίτερα, είχε να κάνει με την μεγάλη φωτιά η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Ναυστάθμου Σούδας, στα Χανιά.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης σήμερα γίνεται σεισμός 7,2 Ρίχτερ ο οποίος προκαλεί μικρό τσουνάμι στην περιοχή από τα Λινοπεράματα μέχρι και το Σίσι Λασιθίου.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος 150.000 άνθρωποι περίπου και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη σε τόσο μεγάλη κλίμακα ενώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, «θα γίνεται κάθε χρόνο μία ανάλογη άσκηση σε διαφορετική περιοχή στην Ελλάδα».

Με βάση το σενάριο, στις 12.00 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112, λαθώς ο σεισμός προκαλεί ρηγματώσεις στη στέψη του φράγματος Αποσελέμη, μεγάλες ζημιές, καταρρεύσεις, κύματα τσουνάμι, εγκλωβισμούς μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, κατολισθήσεις… ένα μεγάλο αριθμό συνολικά 75 επεισοδίων, τα οποία είναι απολύτως «ρεαλιστικά».

Επίσης η άσκηση περιλαμβάνει εκκένωση σε 250 σχολεία με πάνω από 30.000 μαθητές, εκκένωση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια (Αρχαιολογικό Μουσείο, φυλακές, νοσοκομεία, λιμένας, βλάβες σε περισσότερα από 70 κτίρια στην παλιά πόλη, αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης"), ιδιωτικών επιχειρήσεων, αστυνομικών υπηρεσιών κ.α.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ιεράπετρας:

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΜΙΝΩΑΣ 2024»

Ενημέρωση για τσουνάμι - Απομάκρυνση πληθυσμού από παράκτιες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας – Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών

Ο Αντιδήμαρχος Νεκτάριος Παπαδάκης