Σπ. Σιγουράκης: Σταμάτησαν οι εξαγωγές, έπεσαν οι τιμές των κηπευτικών

8:56 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024
08:04 μ.μ. - Πέμ, 11/56/2024
Image:   Σπ. Σιγουράκης: Σταμάτησαν οι εξαγωγές, έπεσαν οι τιμές των κηπευτικών

Δύσκολη αυτή η εβδομάδα όσων αφορά την διακίνηση και εμπορία των κηπευτικών μας της Ιεράπετρας

Οπισθοχώρησε η τιμή της ντομάτας σε 1,15 έως 1,20 για τα προϊόντα πολύ καλής ποιότητας. Πολλά προϊόντα υποβαθμισμένα ποιοτικά έμειναν αδιάθετα.

Έχουμε σταθεροποίηση της τιμής στα 2 ευρώ για το βελανίδι, η οποία είναι πολύ ικανοποιητική τιμή για αυτή την περίοδο.

Οι τιμές για το αγγουράκι Κνωσού δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές καθώς δεν υπάρχει πια η επιλογή της εξαγωγής και η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να το απορροφήσει.

Το μεγάλο αγγούρι επίσης επηρεάζεται από την μη ύπαρξη εξαγωγών οι οποίες αποτελούν το βασικό μέσω διάθεσής του. Λόγω της καλοκαιρίας υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πρώιμων προϊόντων τόσο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας όσο και στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα την έλλειψη ζήτησης.

Σε συνδυασμό όλων αυτών και της υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων των πρώτων καλλιεργειών τα αγγούρια της πρώτης περιόδου μένουν απούλητα και τα προϊόντα από τις καινούργιες καλλιέργειες διατίθενται σε χαμηλές τιμές για την εποχή.

Στις μελιτζάνες, αν και έχουμε μεγάλες ποσότητες, υπάρχει σταθεροποίηση στην τιμή που κυμαίνεται από 0,60 έως 0,75 .

Η τιμή της πιπεριάς ντολμά οπισθοχώρησε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του ότι αυξήθηκαν οι ποσότητες με την νέα τιμή να κυμαίνεται από 2,40 έως 2,60.

Είμαστε σε αναμονή της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Όπως είπε, δε μπορούμε να προεξοφλήσουμε την τιμή των προϊόντων αλλά παρότρυνε τους παραγωγούς να προσέχουν τα θερμοκήπιά τους ώστε να έχουν ποιοτικά προϊόντα καθώς η καλλιέργεια της Ιεράπετρας θα φτάσει μέχρι και τέλος Μαΐου.