Η πορεία των κηπευτικών της Ιεράπετρας την εβδομάδα που μας πέρασε από τον Σπ. Σιγουράκη

12:39 μ.μ. - Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Παρ, 02/39/2024
Image: Η πορεία των κηπευτικών της Ιεράπετρας την εβδομάδα που μας πέρασε από τον Σπ. Σιγουράκη

Ο Σπ. Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος του Δημοπρατηρίου Golden Farm, μίλησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Γεραπετρίτικη Γη"

Ο κ. Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το φυτογειονομικό μητρώο που απασχολεί τους παραγωγούς καθώς και για τις επιπτώσεις του καιρού στην παραγωγή.

Για το φυτογειονομικό μητρώο είπε πως οτιδήποτε προσθέτει γραφειοκρατική δουλειά, δυσκολεύει την διαδικασία. «Τα παλιότερα χρόνια ο παραγωγός είχε μόνο να παράγει προϊόντα, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένος να τηρεί γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του στην αγορά.» Ο κ. Σιγουράκης τονίζει πως η εγκύκλιος αφορά τόσο τα δημοπρατήρια όσο και τις εμπορικές επιχειρήσεις που διακινούν προϊόντα εκτός Κρήτης.

hxonews

Αναφορικά με την κακοκαιρία, ανέφερε πως μείωσε σημαντικά τις ποσότητες των προϊόντων ενώ η παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερες παραγωγές. Δυστυχώς οι αυξομειώσεις στην θερμοκρασία προκαλούν στα φυτά ένα είδος «σοκ» με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο να υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε περιόδους κακοκαιρίας. «Μπορεί τώρα να έχει μειωθεί η παραγωγή αλλά οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Πιο αναλυτικά, η ντομάτα, το αγγούρι και οι πιπεριές κινούνται σταθερά πάνω από 1 ευρώ. Ευτυχώς οι ποσότητες που φεύγουν δίνονται σε καλές τιμές.»

Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα προκλήθηκε στην τροφοδοσία της αγοράς από το μέτρο της κυβέρνησης να σταματήσει την διέλευση των φορτηγών από την Εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη. «Πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας, οι οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν την αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες αλλά φαίνεται πως ξεπερνιούνται μέρα με την μέρα.»