Βαρουφάκης: Τα 70 δις είναι το νέο ΕΣΠΑ – Έρχονται νέα μέτρα

11:53 π.μ. - Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020
11:07 π.μ. - Τρί, 21/53/2020
Image: Βαρουφάκης: Τα 70 δις είναι το νέο ΕΣΠΑ – Έρχονται νέα μέτρα

Προτείνει ένα υπερσύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο που θα ενώνει την Κρήτη απ΄ άκρη σ΄άκρη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ιεράπετρα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης από το στούντιο του Ηχώ 99,8 ανέλυσε τις θέσεις τους για ΑΠΕ, ελληνοτουρκικά και οικονομία.

Ειδικότερα όπως είπε σχετικά με τις ανεμογεννήτριες η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον λόφο της Επισκοπής είναι ένα έγκλημα ενάντια στη φύση και τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Τέτοιες επενδύσεις αμαυρώνουν την εικόνα των ΑΠΕ μιας και ολιγάρχες κλέβουν τον άνεμο, τα κέρδη είναι μόνο δικά τους και όχι για την τοπική κοινωνία. Το ΜέΡΑ 25 είναι υπέρ των ΑΠΕ. Οι υδρογονάνθρακες τελείωσαν και ελπίζουμε να τελειώσει και το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία. Ένα παιχνίδι που φέρνει εντάσεις. Αυτό που προτείνουμε είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες που δίνουν τη δυνατότητα και μιας σταθερότητας στην παραγωγή ενέργεια. Προτείνουμε ακόμη την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων ώστε τα οφέλη να καταλήγουν στην κοινωνία, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Σε άλλο σημείο είπε ότι πρότασή τους είναι ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να γίνει μια θάλασσα ΑΠΕ μόνο, χωρίς ένα τρυπάνι πουθενά και μια ενεργειακή ένωση που θα ενώνεται με την Ευρωπαϊκή ένωση. Η ηλεκτρική ενέργεια να μην πηγαίνει μόνο από την Κρήτη καI από το Λυβικό πέλαγος πχ στη Γερμανία αλλά να πηγαίνει από όλη την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας συνεργασίας. Να γίνει η Ελλάδα ο προπομπός και ο στυλοβάτης μιας φιλειρηνικής καμπάνιας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο στη βάση ενός αναπτυξιακού σχεδίου ΑΠΕ. Είπε ακόμη, τι ωραία που θα ήταν στην Κρήτη να είχαμε ηλεκτροκίνηση , ένα υπερσύγχρονο τρένο, που θα συνδέει τη Σητεία με Χανιά , αντί για τον ΒΟΑΚ και αυτό να τροφοδοτείτο από αιολικά πάρκα στη μέση του Λυβικού πελάγους, να υπήρχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις που να συμμετείχαν στην παραγωγή αυτής της τεχνολογίας. Αυτό χρειάζεται όμως λαϊκή κυριαρχία, χρειάζεται ένα πλάνο, τόνισε .

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά σχολίασε ότι εάν η Τουρκία έρθει στα χωρικά μας ύδατα αυτό αποτελεί για το ΜέΡΑ 25 casus belli. Η χώρα μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για το πως χειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα

Σε σχέση με την οικονομία και τα 70 δις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι στην ουσία η κυβέρνηση μας φέρνει ένα ΕΣΠΑ, μικρότερο από την προηγούμενη φορά, το οποίο έρχεται και το προσθέτει σε δάνεια που δεν χρειαζόμαστε και θα είναι καταστροφικά εάν τα πάρουμε και στις ενισχύσει ξεχνά να αφαιρέσει αυτά που θα τους χρωστάμε εμείς. Το μνημόνιο έρχεται. Έχουμε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι την επόμενη χρονιά δεν θα έχουμε έλλειμμα. Πως θα συμβεί αυτό; Ακόμη και εάν πετύχουν ένα ποσοστό τι θα γίνει με το υπόλοιπο; Πάμε λοιπόν σε ένα επόμενο μνημόνιο που θα το φέρει μετά τις επόμενες εκλογές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σημείωσε.

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην οργάνωσης του ΜεΡΑ 25 στη βάση ενός νέου καταστατικού.