Βρύσαλης: Ραγδαίες και δυσοίωνες οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας στην Κρήτη

10:43 π.μ. - Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024
10:03 π.μ. - Παρ, 08/43/2024
Image: Βρύσαλης: Ραγδαίες και δυσοίωνες οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας στην Κρήτη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Περιφερειακός Σύμβουλος στον Ηχώ 99,8

Για την δυσχερή κατάσταση της δημόσιας υγείας μίλησε ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης στον Ηχώ 99,8.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση να έχουν οι πολίτες τον προσωπικό τους γιατρό, απάντησε πως απέτυχε παταγωδώς αυτό το σύστημα καθώς δεν είναι εφικτό ένας γιατρός να αναλαμβάνει 2.000 πολίτες. Έτσι, οι γιατροί εξουθενώθηκαν και παραιτήθηκαν αφήνοντας τόσο κόσμο εκτεθειμένο. «Το επόμενο βήμα ήταν να μπουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες γιατροί με το αζημίωτο.» Ο ίδιος δηλώνει αντίθετος με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως προς την ιδιωτική αλλά και την δημόσια υγεία. Συνεχίζοντας, τονίζει πως αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας υγείας με αποτέλσμα οι πολίτες να εισέρχονται και να επιβαρύνεται η τριτοβάθμια υγεία.

Ως προς το ζήτημα των παραπεμπτικών, ο κ. Βρύσαλης ανέφερε πως ο ασθενής θα πληρώνει από 1 έως 3 ευρώ για το κάθε παραπεμπτικό. Ο σκοπός αυτού του καθεστώτος δεν είναι άλλος από το να μειωθούν τα παραπεμπτικά και να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας, το οποίο είναι υπό διάλυση. « Προφανώς δεν επιθυμούν να ελέγξουν το φαινόμενο των περιττών παραπεμπτικών με αυτόν τον τρόπο, αλλά τις τσέπες μας.»

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Βρύσαλης ανέφερε πως αυτή η σκέψη δεν «έπεσε» τώρα στο τραπέζι αλλά είχε θεσπιστεί ως νόμος το 2002. Ωστόσο αυτό το σενάριο μοιάζει ουτοπικό, μιας και δεν είναι εφικτό να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και το πρωί και το απόγευμα για να αυξήσουν το εισόδημά τους, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να μεριμνήσει η κυβέρνηση χωρίς να τους εξαντλήσει από την κούραση. Ο ίδιος τονίζει πως πάρθηκε η απόφαση των απογευματινών χειρουργείων προκειμένου να αποφορτιστούν τα πρωινά, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς οι πολίτες πιθανότητα να μην διαθέτουν το απαιτούμενο ποσό για την επέμβαση τους. Επιπλέον, για να ενισχύσει το επιχείρημά του έθεσε ως παράδειγμα την θέσπιση των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, τα οποία δημιουργήθηκαν για να αποσυμφορηθούν τα πρωινά, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Μέχρι και ο ΕΟΠΠΥ έχει καταρρεύσει πλέον οικονομικά γι’ αυτό θα κάνουν την εμφάνισή τους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. «Έχει ψηφιστεί νόμος για τον νομό Ηρακλείου, ο οποίος προβλέπει ότι θα παραχωρούνται 40 κλίνες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές.»