Διαμαρτυρία γιατρών στο Υπουργείο Υγείας

2:12 μ.μ. - Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018
02:01 μ.μ. - Τετ, 31/12/2018
Image: Διαμαρτυρία γιατρών στο Υπουργείο Υγείας

ζητούν την παραμονή των επικουρικών στο ΕΣΥ

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από την οδό Αριστοτέλους, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. 
 
Βασικό αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η παραμονή των 2.100 επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία κρίνει την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως μη νόμιμη.
 
Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία.
 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) οι επικουρικοί γιατροί θα περνούν σταδιακά τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των κλινικών του ΕΣΥ.
 
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε τη Δευτέρα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί – η οποία κρίνει την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως μη νόμιμη.
 
Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, περίπου 600 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει στις 31/12/2018) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Σημειωτέον, πως αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.
 
Εάν αναλογιστεί κάποιος πως στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 7.000 γιατροί και οι πως οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών φτάνουν τις 6.500, αντιλαμβάνεται τα δραματικά κενά του συστήματος υγείας αλλά και το υγειονομικό φορτίο που σηκώνουν μαζί με τους μόνιμους γιατρούς και οι επικουρικοί.
 
«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών, και να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας» ανέφερε το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ
 
 
Πηγή: athina984.gr