Ένας ο συνομιλητής, απ΄ έξω οι σωματειακές ενώσεις στο νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς

7:11 μ.μ. - Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
07:12 μ.μ. - Τρί, 11/11/2018
Image: Ένας ο συνομιλητής, απ΄ έξω οι σωματειακές ενώσεις στο νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς

Η επικαιροποίηση του νόμου περί εκπροσώπησης των αγροτών και τον αγροτικό συνδικαλισμό ώστε να υπάρχει ένας και μόνο ξεκάθαρος συνομιλητής με το υπουργείο αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές, θα περάσει στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

 
Η επικαιροποίηση του νόμου περί εκπροσώπησης των αγροτών και τον αγροτικό συνδικαλισμό ώστε να υπάρχει ένας και μόνο ξεκάθαρος συνομιλητής με το υπουργείο αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές, θα περάσει στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ώστε – όπως υποστηρίζει – να μη δημιουργεί ο καθένας «σωματειακές ενώσεις».
 
Ο υπουργός που παρευρέθηκε στη Πανελλήνια Σύσκεψη Οινοποιητικών Συνεταιρισμών στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου, έκανε ειδική αναφορά στην εκπροσώπηση του αγροτικού τομέα, με αφορμή το ζήτημα ενιαίας έκφρασης του αμπελοινικού κλάδου που έθεσαν ΚΕΟΣΟΕ και Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
 
«Η χώρα σε συνεταιριστικό επίπεδο πρέπει να έχει εκπροσώπηση στο εξωτερικό η οποία πρέπει να έχει προκύψει μέσα από μία διαδικασία. Και δεν θα πω κάτι άλλο εδώ πέρα όλοι καταλαβαινόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Αραχωβίτης.
 
Μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Βαγγέλης Αργύρης «εγώ δεν γνωρίζω καν ποιος μας εκπροσώπησε σαν κλάδο οίνου» όταν πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η ομάδα κρασιού της COPA-COGECA, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έμαθε ότι παρών ήταν ένας πιτσιρικάς από την Ένωση Σητείας, που ασχολιόταν παλαιότερα με το ελαιόλαδο.
 
Όσον αφορά τώρα τις φορολογικές πρωτοβουλίες ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε:
 
- Η αρχή για τη φορολόγηση με έσοδα έξοδα όλων των αγροτών οδήγησε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας να διακινείται μαύρο και προφανώς αυτός που δεν μπορούσε να το κάνει, δηλαδή οι συνεταιρισμοί,  βρέθηκαν στην πιο δύσκολη θέση. Εξετάζεται η αλλαγή του φορολογικού μοντέλου για τους αγρότες, σε συνεννόηση με ΑΑΔΕ και με το υπουργείο Οικονομικών και διάφορα σενάρια βρίσκονται προς επεξεργασία.
 
- ΕΦΚ: η κατεύθυνση ως προς την κατάργησή του δεν έχει αλλάξει, ωστόσο δεν μπορεί να πει περισσότερα μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού.
 
- Στις 13 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και των συνεταιρισμών, και των ανενεργών συνεταιρισμών.
 
- Ειδική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών.
 
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΚΕΟΣΟΕ:
 
Δεσμεύσεις υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης για λύσεις στα προβλήματα του κλάδου  σε σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ
 
 Διαβεβαιώσεις για την θετική αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου που τέθηκαν στην σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων των 26 οινοποιητικών συνεταιρισμών  – μελών της ΚΕΟΣΟΕ, στα γραφεία της οργάνωσης, και στην οποία παρέστη για πάνω από 2,5 ώρες, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης.
 
Τα  προβλήματα αλλά και τις  δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται  στον κλάδο και ειδικότερα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς  συνεπεία  του ΕΦΚ στο κρασί, του υψηλού ΕΝΦΙΑ και της υπερφορολόγησης , καθώς και της παράλογης αναζήτησης ευθυνών σε διοικήσεις για χρέη προγενέστερων  περιόδων  που δεν είχαν διοικητικά καθήκοντα, ανέπτυξαν ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής  Αμπέλου και Οίνου Βαγγ. Αργύρης, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ  Παρ. Κορδοπάτης καθώς και αρκετοί από τους παριστάμενους προέδρους των συνεταιρισμών.
 
Ειδικότερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της εκπροσώπησης του κλάδου αλλά και των Ελλήνων αγροτών ευρύτερα στην COPA COGEGA, με την επισήμανση ότι είναι ασύμβατη η εκπροσώπηση συλλογικών κοινωνικών  συμφερόντων από μια ιδιωτική εταιρεία , καθώς επίσης και στην ανάγκη επιτάχυνσης του Αμπελουργικού Σχεδιασμού, ενώ τονίστηκε, τέλος, και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα προγράμματα προβολής και προώθησης του κρασιού.
 
Απαντώντας, ο κ. Αραχωβίτης  ανέφερε:
 
για τον ΕΦΚ στο κρασί «δεν έχει αλλάξει κάτι» παραπέμποντας σε παλαιότερη αναφορά του ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει εγγραφή εσόδων από τον ειδικό φόρο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο», ενώ επανέλαβε ότι ο ΕΦΚ ήταν καταστροφικός για τους συνεπείς και μέσα στους συνεπείς ήταν οι συνεταιρισμοί.
 
Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι αλλάζει και ότι θα επέλθουν πολλές αλλαγές στα συνεταιριστικά, κτηνοτροφικά και παραγωγικά ακίνητα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζεται  και η  αλλαγή του φορολογικού μοντέλου για τους αγρότες.
 
Σχετικά με τα χρέη των συνεταιρισμών είπε ότι θα υπάρξει διακανονισμός, ενώ απέκλεισε την εκποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών λέγοντας ότι αποτελεί «περιουσία γενεών».
 
Για το θέμα της εκπροσώπησης των αγροτών  συμμερίστηκε την άποψη που εκφράστηκε στη σύσκεψη, λέγοντας ότι θα προκύψει από ξεκάθαρη διαδικασία θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών στο εξωτερικό, όπως επίσης και ξεκάθαρος συνομιλητής με το υπουργείο.
 
Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
 
Συμμετοχή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πανελλαδική σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ
 
Τα κρίσιμα και άμεσης προτεραιότητα θέματα που απασχολούν τους συνεταιρισμούς και τους αμπελουργούς της χώρας συζήτησε με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των μελών της οργάνωσης.
 
Σε συνέχεια της παρουσίας του στην γενική συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, στις 5 Ιουλίου, ως βουλευτής, ο κ. Αραχωβίτης, συνεπής προς την υπόσχεσή του να συναντηθεί ξανά με τα συνεταιριστικά οινοποιεία και με την ιδιότητα πλέον του υπουργού, συζήτησε μαζί τους για τα εξής θέματα:
 
- Οι επιλογές της χώρας και το επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
 
- Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και η ανάγκη για άμεση κατάργησή του, λέγοντας ότι «μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πλέον σε καλό δρόμο».
 
- Η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα συνεταιριστικά ακίνητα αλλά και τις παραγωγικές μονάδες.
 
- Το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που εξετάζει η κυβέρνηση για τα μέλη των συνεταιρισμών, μέρος του οποίου έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 
- Οι αλλαγές και οι ελαφρύνσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα των αγροτών.
 
- Οι ανακτήσεις από παλιές ευνοϊκές ρυθμίσεις στους συνεταιρισμούς, για τις οποίες πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση.
 
- Η νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση ζητημάτων παλιών συνεταιρισμών.
 
- Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των συνεταιρισμών στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.
 
- Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αμπελουργούς και αγρότες γενικότερα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και οι λύσεις που υπάρχουν.
 
Ο υπουργός τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί παράγουν ένα εξαιρετικό προϊόν, το ελληνικό κρασί, και ότι «θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο για την εξωστρέφεια του προϊόντος και τη βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, έχοντας αφήσει πίσω μας όλα αυτά τα ζητήματα που προαναφέραμε και που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί».
 
 
agronews.gr