Η Ελένη Κεχαϊδου – Χαβιαρά τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιεράπετρας

9:10 π.μ. - Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016
09:10 π.μ. - Πέμ, 20/10/2016
Image: Η Ελένη Κεχαϊδου – Χαβιαρά τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιεράπετρας

Η θεατρική συγγραφέας κ. Ελένη Κεχαΐδου Χαβιαρά ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του 6ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, που συνεχίζεται με καθημερινές παραστάσεις.

Σταθερά μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κ. Χαβιαρά, το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο της οποίας παρουσίασε στο κοινό η κ. Πόπη Δασκαλάκη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
 
Η κ. Δασκαλάκη αναφέρθηκε στη μοναδική και εξαιρετικά επιτυχημένη συγγραφική συνεργασία της κ. Χαβιαρά με τον Δημήτρη Κεχαΐδη («Δάφνες και πικροδάφνες», «Με δύναμη από την Κηφισιά»), αλλά και στο πρόσφατο θεατρικό έργο της («Με άλλο μάτι»). Αναφέρθηκε επίσης στην πανεπιστημιακή σταδιοδρομία της και στο αντίστοιχο επιστημονικό και ερευνητικό συγγραφικό της έργο.
 
Τέλος, μίλησε για την προσωπικότητα της συγγραφέως και την ζεστή προσωπική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ εκείνης και των συντελεστών του Φεστιβάλ.
 
Για την κ. Χαβιαρά μίλησε επίσης ένα άλλο διακεκριμένο μέλος της Κριτικής Επιτροπής, ο κριτικός θεάτρου κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος. Έχοντας βαθιά και άμεση γνώση του έργου της, επέλεξε να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο η ίδια και ο Δημήτρης Κεχαΐδης δούλευαν τα έργα τους. Όπως είπε ο κ. Γεωργουσόπουλος, στα έργα των δύο αυτών ανθρώπων αποτυπώνεται «η συνείδηση του τόπου μας», καταγράφεται με τον πλέον οξυδερκή τρόπο η νοοτροπία και τα πάθη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν ως συγγραφικό δίδυμο, «σαν δύο μποξέρ που ο ένας προσπαθούσε να στήσει παγίδα στον άλλο διαρκώς», το τεράστιο σε όγκο υλικό δουλειάς που υπάρχει πίσω από κάθε κείμενό τους, αποτελεί παρακαταθήκη για κάθε μελετητή και φιλαναγνώστη του νεοελληνικού θεάτρου.
 
Η κ. Χαβιαρά παρέλαβε ιδιαίτερα συγκινημένη την τιμητική πλακέτα από την Πρόεδρο της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας, κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη. Στα λίγα λόγια που της επέτρεψε η συναισθηματική της φόρτιση να απευθύνει προς το κοινό εξέφρασε τη χαρά της που παρευρίσκεται στο Φεστιβάλ και συμμετέχει ενεργά σε αυτό και επεσήμανε την εκτίμηση που τρέφει για τον κόσμο της Ιεράπετρας, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το θεμέλιο που κάνει δυνατή την ύπαρξη του Φεστιβάλ.