Καλαϊτζάκης: «Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια»

10:30 π.μ. - Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2023
10:08 π.μ. - Δευ, 07/30/2023
Image:  Καλαϊτζάκης: «Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια»

Δείτε περισσότερα

  Ότι δεν κατάφερε να νομοθετήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο Χατζηδάκη το 2021 (Ν. 4808/2021 για απλήρωτες υπερωρίες, μείωση προστίμων για παράβαση ωραρίου, αποδιοργάνωση Σ.Ε.Π.Ε, κλπ.), ετοιμάζεται να το θεσπίσει τώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.  Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπιστεί το …δικαίωμα στο 16ωρο, διευκρινίζοντας πως θα μπορεί, πλέον ένας εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα, σε δύο διαφορετικούς εργοδότες.

     Παράλληλα, ανακοίνωσε και την εισαγωγή του θεσμού του «δόκιμου εργαζόμενου» που μετά από έξι μήνες εάν «δεν τα βρουν με την επιχείρηση» θα λύνεται «η σύμβασή του, αζημίως». Σύμφωνα με αυτόν τον θεσμό, αν μετά από 6 μήνες εργασίας, ένας εργαζόμενος δεν τα βρει με τον εργοδότη του, θα απολύεται χωρίς αποζημίωση. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στον εκάστοτε εργοδότη να προσλαμβάνει δόκιμους εργαζόμενους μέχρι να φέρουν εις πέρας την εργασία που εκείνος επιθυμεί και ύστερα να τους απολύει, αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

     Όπως δεν τοποθετήθηκε για το κατά πόσο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί μια ρύθμιση σαν αυτή με τα δύο 8ωρα. Μια ρύθμιση που μας οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα, σε μια περίοδο που όλο και πιο συχνά συναντάμε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλους τους κλάδους, εν τη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών που θα έπρεπε να προστατεύουν τον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον. Μάλιστα, μετά τις πρώτες αντιδράσεις ανασκεύασε, διευκρινίζοντας με νέα ανακοίνωση ότι το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει, δεν θα παρεκκλίνει από τις διεθνείς συμβάσεις που προβλέπουν ελάχιστη ανάπαυση 11 ωρών στο 24ωρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το σημερινό 8ωρο, δεν μπορεί  εύκολα να γίνει 12ωρο ή 13ωρο επισήμως. Το 12ωρο ή 13ωρο θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, καθώς τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται μετά την 6η ώρα εργασίας λόγω κόπωσης. Την επόμενη φορά που εργαζόμενοι θα πέφτουν νεκροί στην κυριολεξία από την εξάντληση ή την θερμοπληξία να μην πέσουμε από τα σύννεφα. 

     Μάλιστα, ο υπουργός, γεμάτος αλαζονεία, έσπευσε να δηλώσει στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ότι όσα μόλις είχε αναφέρει «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς». Όμως, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι της Αριστεράς που διαφωνούν, αλλά και ο ίδιος ο νόμος.

     Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, για τη θέσπιση της παράλληλης απασχόλησης, υπάρχει ο περιορισμός του άρθρου 16§3 του Π.Δ 27/4.07.1932, το οποίο προβλέπει οτι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα μισθωτούς, οι οποίοι ήδη έχουν εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο του νόμιμο ωράριο τους. Μπορεί να απασχολήσει μισθωτούς, που εργάστηκαν μέσα στο ίδιο 24ωρο σε άλλο ή άλλους εργοδότες, για χρόνο μικρότερο του κανονικού ωραρίου εργασίας, αλλά μόνο για τόσες ώρες όσες υπολείπονται για να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερησίας εργασίας. Συνεπώς, 2 οκτάωρα την ίδια ημέρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες δεν επιτρέπεται!

     Εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθετική πρωτοβουλία -έκτρωμα, θα πρέπει να βρει απέναντι της όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.

Μανώλης Καλαϊτζάκης   Δικηγόρος