Καπραβέλος: Λάθος το άνοιγμα σχολείων χωρίς τεστ

12:51 μ.μ. - Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Παρ, 09/51/2022
Image: Καπραβέλος: Λάθος το άνοιγμα σχολείων χωρίς τεστ

Για πρώτη φορά από το 2020 επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα πως ο ερχόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ηπιότερος επιδημιολογικά σε σχέση με τους δύο καταστροφικούς χειμώνες που προηγήθηκαν

Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζεται εν μέρει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα υπάρξει ακραία χαλάρωση.

Μιλώντας στο iatronet.gr, διατυπώνει τη διαφωνία του με το χαλαρό πρωτόκολλο επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και υποστηρίζει την ανάγκη επαναφοράς της μάσκας τον χειμώνα σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σούπερ μάρκετ.

“Κατανοώ την πολιτεία, αλλά φοβάμαι την ατομική ανευθυνότητα”, σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει την ανάγκη να τιθασευτεί το επόμενο επιδημικό κύμα που αναμένεται στα μέσα του φθινοπώρου, με στοχευμένα μέτρα και έγκαιρο εμβολιασμό, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τη γρίπη.

Αν συμβεί αυτό, όπως λέει, θα εξαλείψουμε τον έναν θανάσιμο εχθρό, από τους τρεις που χτυπούν αυτόν τον χειμώνα την πόρτα της Ευρώπης. Οι άλλοι δύο είναι η πείνα και ο πόλεμος.

Δείτε τι έγινε το καλοκαίρι

Αξιολογώντας την εικόνα της πανδημίας σήμερα, ο κ. Καπραβέλος βλέπει τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται ενόψει του χειμώνα: Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της δεν κάνουν τις βαριές πνευμονίες στο βαθμό που τις έκαναν οι προηγούμενες παραλλαγές. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται προς το παρόν κάποια επερχόμενη νέα παραλλαγή που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Παρά τα αισιόδοξα αυτά δεδομένα, επισημαίνει πως “δεν έχουμε τελειώσει ακόμα” και πως “ο χειμώνας που έρχεται θέλει πάρα πολλή προσοχή”. Εξηγεί πως ο ιός, παρότι “εξασθενημένος”, εξακολουθεί να προκαλεί ζημιά, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα. “Η υπερβολική και ακραία χαλάρωση μέτρων μπορεί να μας οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως μας οδήγησε και το καλοκαίρι”, αναφέρει και συμπληρώνει: “Και το καλοκαίρι είπαμε εντάξει, είναι ένας εξασθενημένος ιός, σε ανοιχτούς χώρους είμαστε, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες, το ρίξαμε έξω, δεν χρειάζεται να κάνουμε και εμβόλια. Το αποτέλεσμα είναι να περάσουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας σε αριθμό θανάτων”.

Σχολεία: Λάθος το άνοιγμα χωρίς τεστ

Ο κ. Καπραβέλος χαρακτηρίζει λάθος το άνοιγμα των σχολείων με το χαλαρό πρωτόκολλο που ανακοινώθηκε και χωρίς τη διενέργεια τεστ. “Πρώτα – πρώτα έπρεπε να γίνει ένα screening test προς όλους πριν φτάσουν στο σχολείο και επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι, οι μάσκες πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη”, σημειώνει και προσθέτει: “Δεν έπρεπε να καταργηθούν οι μάσκες. Ο κορωνοϊός αγαπάει πάρα πολύ τον νέο. Δεν τον καταστρέφει, αλλά είναι ο βασικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς”.

Ο ίδιος παρατηρεί πως η σχολική χρονιά αρχίζει με τα ίδια μέσα, καθώς δεν έγιναν προσπάθειες για μικρότερα τμήματα και για εγκατάσταση συστημάτων απολύμανσης αέρα, ενώ βλέπει τον κίνδυνο πυροδότησης της διασποράς μέσα από την κινητικότητα μαθητών και αργότερα φοιτητών στα πανεπιστήμια. Τάσσεται υπέρ της επιστροφής της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, ενόψει του χειμώνα, με στόχο να περιοριστεί το ούτως ή άλλως αναμενόμενο επόμενο κύμα, στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

“Ελπίζουμε σε έναν πιο ήπιο χειμώνα μετά από δύο καταστροφικούς, αλλά αυτός δεν θα έρθει μόνος του. Αν τιθασεύσουμε την εξάπλωση, δηλαδή δεν την επιτρέψουμε να φτάσει τα 30.000 – 40.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρώ ότι με βάση τον εξασθενημένο ιό και με ένα πρόγραμμα έγκαιρου εμβολιασμού για κορωνοϊό και γρίπη θα πάμε καλύτερα”, σημειώνει και προσθέτει: “Παρόλο που κατανοώ την πολιτεία, που βασίζεται στην ατομική ευθύνη, εγώ φοβάμαι την ατομική ανευθυνότητα. Ούτε εμένα μου αρέσει να φοράω μάσκα. Όμως είναι τα σημεία των καιρών. Πάμε να αποτρέψουμε θάνατο”.

Οι θάνατοι “με” και “από” κορωνοϊό

Ο κ. Καπραβέλος δεν κρύβει τον εκνευρισμό του απέναντι σε όσους αναφέρονται απαξιωτικά στην τρίτη ηλικία, με το επιχείρημα πως η COVID σκοτώνει μόνο ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. “Οι ηλικίες αυτές των συνταξιούχων έχουν δώσει μεγάλο αγώνα ζωής και θέλουν να απολαύσουν το υπόλοιπο. Είναι βαρβαρότητα να μιλάς με αυτόν τον τρόπο όταν δεν έχει έρθει το τέλος. Ίσα ίσα αυτοί χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια, γιατί ο κορωνοϊός δεν θα χτυπήσει τον 40χρονο – πλην εξαιρέσεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα περιστατικά αφορούν μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα προβλήματα”, υπογραμμίζει.

Αναγνωρίζει πως πολλοί από τους θανάτους ηλικιωμένων δεν οφείλονται στον κορωνοϊό, αλλά τονίζει πως αυτός έχει συμβάλλει καθοριστικά. “Ένας παππούς με υποξυνοναιμία, και μικρές διηθήσεις να κάνει, όσο μικρή και να είναι η συμβολή του κορωνοϊού, είναι καθοριστική. Για αυτό, διαφωνώ με τον διαχωρισμό σε θανάτους ‘με’ και ‘από’ κορωνοϊό”, τονίζει.

Γεμάτες οι “καθαρές” ΜΕΘ

Στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”, που διαθέτει τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ από οποιοδήποτε άλλο στη Βόρεια Ελλάδα, η εικόνα έχει ανατραπεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Στην Γ’ ΜΕΘ που λειτουργεί ως ΜΕΘ COVID, με διαθέσιμα τα 9 από τα 18 κρεβάτια, η πληρότητα σήμερα είναι κάτω από 50%. Αντίθετα, η πίεση είναι μεγάλη στα μη COVID περιστατικά. Οι 30 κλίνες των δύο “καθαρών” ΜΕΘ (18 στην Α’ και 12 στη Β’) είναι γεμάτες με περιστατικά άλλων νοσηροτήτων. “Τροχαία ατυχήματα, ρήξη ανευρισμάτων, εγκεφαλικά, όγκοι, μεγάλα χειρουργεία, ακόμα και περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου νοσηλεύουμε”, λέει ο εντατικολόγος. Περιγράφει μια εικόνα δυσκολίας του συστήματος να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υπόλοιπη νοσηρότητα, λόγω ελλείψεων προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κυρίως αναισθησιολόγων. Τα τακτικά χειρουργεία γίνονται με το «σταγονόμετρο», ενώ το σύστημα πιέζεται και από νοσηρότητα που παραμελήθηκε στη διάρκεια των 2,5 ετών πανδημίας.

hania.news