Κοζυράκη στον Ηχώ 99,8: ‘Ηρθε η ώρα εφαρμογής των αποφάσεων για τη Χρυσή

11:10 π.μ. - Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022
11:03 π.μ. - Τετ, 30/10/2022
Image: Κοζυράκη στον Ηχώ 99,8:  ‘Ηρθε η ώρα εφαρμογής των αποφάσεων για τη Χρυσή

Ο Δήμος Ιεράπετρας επιβάλλεται να συνεργαστεί για την εφαρμογή του ΦΕΚ

Mε ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή Συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσή Δ. Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου [Ε.Ε.Πα.Σ.Δ.Χ.] η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο μεταξύ ένα από τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει είναι η δημοσίευση σε ΦΕΚ τον τρόπο λειτουργίας και επισκεψημότητας στο νησί κατά τη νέα τουριστική σεζόν.

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Μαρία Κοζυράκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 λίγο πριν τη συνεδρίαση λέγοντας ότι έγινε δεκτή η Εισήγηση της Επιτροπής και οι προτάσεις δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ καθώς εξάλλου δεν υπήρχε ένα Plan B για τους επόμενους μήνες. Το ΦΕΚ έχει πλέον δημοσιευθεί και πρέπει να τηρηθεί από τα αρμόδια όργανα. Από εκεί και πέρα, εκτός των όσων προβλέπονται σε αυτό, υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να προχωρήσουν και πάνω από όλα οι προγραμματικές συμβάσεις που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης. Η παρουσία Αντεισαγγελέα έχει να κάνει με τις προγραμματικές συμβάσεις αυτές αλλά και με τη νομιμότητα, προς όλες τις κατευθύνσεις όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα η ίδια ως Συντονίστρια είχε κληθεί το προηγούμενο διάστημα από την Εισαγγελία Λασιθίου σε σχέση με τη μη λήψη μέτρων για το φυσικό περιβάλλον, παραθέτοντας από πλευράς της στοιχεία για όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει σε αυτή την κατεύθυνση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Τώρα ως προς τα προϊόντα, μπάζα και λοιπά υλικά, που έχουν προκύψει από την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών η κα Κοζυράκη εξήγησε ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο, ολοκληρώνει, ίσως και σήμερα, τις εργασίες κατεδάφισης και εν συνεχεία θα απομακρύνει τα υλικά που έχουν προκύψει , δίνοντας έτσι μια απάντηση σε χθεσινές ανακοινώσεις του δήμου που την εξέπληξαν όχι ευχάριστα.

Εν συνεχεία και αναφορικά με την διαφορετική άποψη που εκφράστηκε στο πρόσφατο παρελθόν από πλευράς Δήμου για την εισήγηση της Επιτροπής εφαρμογής του σχεδίου δράσης ειδικά ως προς την προσβασιμότητα στο νησί, η κα Συντονίστρια είπε ότι αν ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν διαφορετική άποψη μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ότι αυτό συνεπάγεται εάν προκύψει απόφαση αναστολής εκτέλεσης του ΦΕΚ. Εκτίμησή της όμως είναι ότι ο Δήμος Ιεράπετρας πρέπει να συνεργαστεί γιατί είναι φορέας υλοποίησης σημαντικών έργων και δράσεων όπως πχ λιμενικές εγκαταστάσεις. Κλείνοντας τόνισε ότι εκτιμά πως αν δεν προκύψουν ιδιαίτερα εμπόδια το 2023 η νήσος Χρυσή θα λειτουργήσει υπό διαφορετική βάση.

Ακούστε εδώ την κα Κοζυράκη:

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, «κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2022 και συγκεκριμένα από 1η Μαΐου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου:

1. Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (αγκυροβολιά) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α΄ 92)].

2. Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ΄ 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

3. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

Ο έλεγχος της τήρησης των ανωτέρω και η βεβαίωση τυχόν παραβάσεων για την επιβολή κυρώσεων ασκούνται βάσει των όσων ορίζονται στους όρους 41, 42 και 43 της υπό στοιχεία 2548 Π.Ε./10-03-2016 απόφασης Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Β΄ 1655), σε συνδυασμό με το άρθρο 5 «Έλεγχος-Κυρώσεις» της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» (Δ΄ 617). Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί που αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της νήσου Χρυσή [υπό στοιχεία 2548 Π.Ε/10-03 -2016 απόφαση» Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Β΄ 1655)]»