Λέκκας και Τσελέντης συμφωνούν για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην περιοχή των Αλκυονίδων

10:36 π.μ. - Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022
10:11 π.μ. - Τετ, 30/36/2022
Image: Λέκκας και Τσελέντης συμφωνούν για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην περιοχή των Αλκυονίδων

Δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια

Οι δύο επιστήμονες στέκονται στην υψηλή σεισμικότητα του ανατολικού Κορινθιακού κόλπου και επιβεβαιώνει ο ένας τον άλλο για την αυξημένη πιθανότητα η περιοχή να δώσει ένα μεγάλο σεισμό.

Αρχικά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μίλησε («Πρώτο Πρόγραμμα») για «μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά» που «θέλει πολύ προσοχή». Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας συμφώνησε (ΕΡΤ) λέγοντας πως «ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» χωρίς όμως να δεσμευτεί σε πιθανό χρόνο εκδήλωσής του φαινομένου σε αντίθεση με τον Άκη Τσελέντη που τον περιμένει να συμβεί μέσα σε 5 χρόνια.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού».

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».

Ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο μέτρα που λαμβάνονται λέγοντας «έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή (...) και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα».

Η συζήτηση άνοιξε μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε την Τρίτη (29/11) στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας.

efsyn.gr