
Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την πολιτική προστασία και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κρήτη άσκησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Μανουσάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Καλημέρα Λασίθι"
Ο κ. Μανουσάκης περιέγραψε με δραματικούς τόνους την εικόνα που αντίκρισε από τις πρόσφατες φωτιές, τονίζοντας πως «η Ελλάδα καίγεται από άκρη σε άκρη, το ίδιο και η Κρήτη». Απέδωσε την ευθύνη στην «εγκληματική κυβερνητική πολιτική» που, όπως είπε, εδώ και χρόνια υποβαθμίζει την πρόληψη και αφήνει τον κρατικό μηχανισμό απογυμνωμένο.
«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στη Βουλή ως ΚΚΕ και στην Περιφέρεια ως Λαϊκή Συσπείρωση, η πραγματικότητα παραμένει τραγική. Στις 19 του μήνα είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση, και η απάντηση της Περιφέρειας ήταν πως όλα είναι υπό έλεγχο. Λίγες ημέρες μετά, αποδείχθηκε το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ήρθαν τα εναέρια μέσα, αλλά ήταν ήδη αργά»
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και η παρουσία πυροσβεστικών ελικοπτέρων δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη λαίλαπα, καθώς οι άνεμοι άγγιζαν τα 10-11 μποφόρ και το ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραινε κάθε επέμβαση.
«Η φωτιά κάλυψε χιλιάδες στρέμματα. Όταν έχει λαμπαδιάσει μια περιοχή, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το πρόβλημα είναι η πρόληψη – και σε αυτό το σκέλος η πολιτεία είναι απούσα», είπε, σημειώνοντας πως «στα πρώτα δύο λεπτά πρέπει να σβήσει μια φωτιά – αλλιώς είναι αργά».
Ηρωισμός πυροσβεστών και εθελοντών – Υποστελέχωση και απαρχαιωμένος στόλος
Ο κ. Μανουσάκης χαιρέτισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, των πιλότων των εναέριων μέσων και των εθελοντών, οι οποίοι, όπως είπε, «έσωσαν ό,τι μπορούσαν, με αυταπάρνηση».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις διαχρονικές ελλείψεις:
«Λείπουν 4.000 πυροσβέστες. Ο στόλος είναι γερασμένος. Τα οχήματα είναι 15 και 20 χρόνων. Αυτά δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις, τα λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες», υποστήριξε.
Αποζημιώσεις 100% και προσλήψεις τώρα – «Να οργανωθεί ο λαός»
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.
«Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι που περιμένουν αποζημιώσεις από πυρκαγιές και πλημμύρες πέντε χρόνων. Πρέπει να δοθούν άμεσα και στο 100%», σημείωσε.
Αναφέρθηκε και στις ελλείψεις στον ΕΛΓΑ και στη μη επιλεξιμότητα κονδυλίων για πρόσληψη πυροσβεστών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καλώντας σε αγώνα για μόνιμες προσλήψεις.
«Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια – είναι η ουσία»
Κλείνοντας, ζήτησε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής:
«Δεν μπορεί όλες οι περιοχές να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Και κυρίως, δεν μπορούμε να υποτιμάμε την πρόληψη. Όταν λαμπαδιάσει ένας τόπος, δεν σώζεται με τίποτα», υπογράμμισε.
Καμία ιδιωτικοποίηση της ευθύνης
Ο κ. Μανουσάκης εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα μεταφοράς ευθυνών στους πολίτες, όπως η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων ή η ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.
«Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τον πολίτη. Δεν γίνεται να πληρώνει φόρους και να ζητάμε να ασφαλίζει και το σπίτι του, και την παραγωγή του, και τη ζωή του. Αυτά είναι απαράδεκτα», είπε.
«Υπάρχουν λεφτά – πάνε όμως στις φρεγάτες»
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μανουσάκης κατήγγειλε την τεράστια κρατική δαπάνη για εξοπλισμούς:
«Δίνουμε 25 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς. Μια φρεγάτα στον Περσικό κοστίζει 500.000 ευρώ τη μέρα. Κι όμως, λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για πολιτική προστασία», δήλωσε.
Και κατέληξε:
«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Αν δεν αγωνιστεί, δεν θα του χαρίσει κανείς τίποτα. Πρέπει να οργανωθεί, να διεκδικήσει, να βγει στον δρόμο – αλλιώς κάθε χρόνο θα μετράμε καμένα».