Πέρασε το νομοσχέδιο που βάζει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι

7:22 π.μ. - Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
07:02 π.μ. - Παρ, 12/22/2021
Image: Πέρασε το νομοσχέδιο που βάζει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι

Ένα από τα πιο αντιδραστικά και αντικοινωνικά νομοσχέδια έγινε νόμος του κράτους εν μέσω πανδημίας με 166 ψήφους υπέρ και 132 κατά

Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, από πρυτάνεις, μέχρι φοιτητές αλλά και πρώην υπουργούς Παιδείας της ΝΔ διαφωνούν με όσα θέλει η κυβέρνηση να κάνει στα Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών, να μπει αστυνομία, η κυβέρνηση προχώρησε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Έξω από τη βουλή παρέμειναν για αρκετές ώρες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ζητώντας τα σχέδια Κεραμεώς – Χρυσοχοΐδη για τα Πανεπιστήμια να μείνουν στα χαρτιά.

Ακάθεκτη παρά τις αντιδράσεις από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την αντιπολίτευση η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια. 166 ήταν οι ψήφοι υπέρ του νομοσχεδίου και 132 κατά.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές για ακόμα μια μέρα και παρά το χθεσινό κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας βρέθηκαν ξανά σήμερα στους δρόμους κατά χιλιάδες ζητώντας την απόσυρση του.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και εμπεριέχει δεκάδες διατάξεις, μεταξύ άλλων, περιορίζονται οι εισακτέοι ενώ γκρεμίζεται κάθε πιθανότητα που είχαν οι μαθητές των νυχτερνών σχολείων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για ένα καθεστώς επιτήρησης με θολές αρμοδιότητες από την πλευρά των αρχών, ενώ εμπεριέχει και φωτογραφικές διατάξεις που απειλούν ακόμη και αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων -πέρα από τις καταλήψεις και τις «εστίες ανομίας» που διατυμπανίζει ο ελληνικός Τύπος και η κυβέρνηση.

«Δροσερή πνοή Δημοκρατίας» με Πανεπιστημιακή Αστυνομία, για τον Μητσοτάκη

Σύνδεση αστυνομίας στα πανεπιστήμια με δημοκρατία πραγματοποίησε προκλητικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η Δημοκρατία», ενώ συνέχισε μιλώντας για τη «δροσερή πνοή της δημοκρατίας που αφήνει έξω ο καπνός από τις μολότοφ».

Προχώρησε επίσης σε νέα εκστρατεία κατασυκοφάντησης των δημοσίων πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι «άνθρωποι απειλούνται, καθηγητές χτυπιούνται, κοπέλες βιάζονται, ναρκωτικά διακινούνται». Πρόσθεσε πως «αυτά συμβαίνουν δυστυχώς μόνο στην πατρίδα μας σε τέτοια έκταση».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πλέον η μονάδα ασφαλείας θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη και αντιπρύτανη, αλλά «θα πλαισιώνεται και από μια νέα δομή: την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος». Θα πρόκειται για «ένα σώμα που θα συγκροτείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση. Παράλληλα, θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και την συμβουλευτική επιτροπή που θα μελετά το σχέδιο ασφάλειας κάθε πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ. «Αυτό γίνεται για να πάψουν οι αίθουσες φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και ορμητήρια παραεμπορίου. Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στην ανομία και θα ανοίξουν πόρτα στην ελευθερία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον κανένας καθηγητής ούτε φοιτητής δεν μπορεί να εξαιρείτε όταν συμμετέχουν σε επεισόδια.

«Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο προόδου» υποστήριξε επίσης, κάνοντας ακόμα μία αβάσιμη σχετικοποίηση του ναζισμού και αναφορά σε θεωρία των δύο άκρων.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Τσίπρας: Έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης

«Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ». Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον του για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η προσπάθεια εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων:

«Φέρνετε και ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων. Να αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Αυτό κάνετε σήμερα. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ. Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση το συμβόλαιο συμφερόντων που εκτελείτε, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με τους ιδιοκτήτες κολεγίων τριετούς φοίτησης και μάλιστα αμφιβόλου επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας. Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην βία στα πανεπιστήμια. Ωστόσο απέκρουσε την κατηγορία ότι «γίνονται βιασμοί στα πανεπιστήμια», με αιχμή κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι Εθνικό Θέατρο για να γίνονται βιασμοί», αφήνοντας υπονοούμενο για τον κ. Λιγνάδη.

Για το θέμα της βίας συνέχισε λέγοντας ότι «φυσικά μας προξενούν αποτροπιασμό οι εικόνες ντροπής που καταλύουν την έννοια του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όταν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουμε παραβατικές συμπεριφορές ή τραμπούκους που τρομοκρατούν. Είτε φοιτητές είτε καθηγητές». Αλλά και σε αυτό το πεδίο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία θύμισε την εποχή που «ο κ. Βορίδης κυκλοφορούσε με τα μπαλταδάκια στη Νομική σχολή, την εποχή της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, τον Καλαμπόκα» και κατέληξε στον διορισμό στην θέση του υφυπουργού του Κώστα Κατσαφάδου που «Έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα γιατί αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουν συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ…Αλλά εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε …».

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είπε: «Με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς η βελτίωση των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις δε σχετίζεται με την εφαρμογή οποιουδήποτε βαθμολογικού «κόφτη», αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Λύκειο. Σχεδόν ένας στους τρεις από τους εισακτέους θα μένει σίγουρα εκτός…Και θα έχουν δυο επιλογές. Να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για σπουδές. Ή να πουλήσουν οι γονείς τους ότι έχουν και δεν έχουν. Αν έχουν αρκετά σε κάποιο αξιόπιστο ίδρυμα εκτός. Αν έχουν λιγότερα να γίνουν η πελατεία των κολεγίων. Αυτό επιχειρείτε».

Τέλος, τόνισε ότι «μετά την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, η όποια υπόνοια για έκνομες πράξεις εντός των πανεπιστημίων, βαραίνει πλέον την αστυνομία, η οποία είναι η κατά νόμο υπεύθυνη και όχι πλέον τα ίδια τα πανεπιστήμια. Γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα. Και γιατί θα το λύσει η δημιουργία αστυνομικών τμημάτων εντός ;».

Γεννηματά υπέρ της «φύλαξης» των πανεπιστημίων και κατά του «γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια από ιδιωτικές εταιρίες και υποστήριξε πως δεν αποτελεί λύση η παρουσία της αστυνομίας και οι μόνιμες περιπολίες μέσα στα πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ» την κυβέρνηση και στάθηκε στο ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώνονται και πάλι σε αντιπαράθεση επικοινωνιακού τύπου.

Χαρακτήρισε «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ» την κυβέρνηση και ισχυρίστηκε πως οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώνονται και πάλι σε αντιπαράθεση επικοινωνιακού τύπου, μοιάζοντας όλο και περισσότερα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο, μοιάζουν. Μοιάζουν πάρα πολύ η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται πως ξεπροβάλλει πλέον ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος κάτω από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Βαρουφάκης: Είστε μια λαίλαπα – H ΔΑΠ μεγάλη πληγή των ΑΕΙ

«Δεν υπάρχει δικτάτορας ο οποίος να μην επικαλείται την ελευθερία την ώρα που την ποδοπατά. Έτσι κι εσείς. Κόπτεστε δημοσίως για την ακαδημαϊκή ελευθερία την ώρα που λειτουργείτε ως πεπεισμένοι εχθροί της όχι μόνο ως ιδέα αλλά και επί του πρακτέου. Αν σας ενδιέφερε το αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο, η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν θα παρουσιάζατε τους πανεπιστημιακούς ως αδύναμα ανθρωπάκια που χρειάζονται αστυνομικούς έξω από τα γραφεία τους για να νιώσουν ισχυροί» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βρουφάκης, που έκανε και ειδική αναφορά στη ΔΑΠ, λέγοντας: «Αν όντως ενδιαφερόσασταν για αυτό, το πρώτο που θα κάνατε θα ήταν να καταργήσετε την μεγάλη πληγή των ΑΕΙ, την Αριστεία της Κομματικής Αναρρίχησης, τη ΔΑΠ». Επιτέθηκε επίσης στα μέλη της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «αεριτζήδες των κολεγίων».

«Εδώ είναι η ουσία. Εδώ αποκαλύπτεστε. Είστε κρατιστές που δεν μπορείτε να κρύψετε την απέχθειά σας σ’ ένα πανεπιστήμιο δημόσιο αλλά μη ελεγχόμενο από το κράτος – το αστυνομικό σας κράτος. Η ιδέα της ακαδημαϊκής ελευθερίας σας φοβίζει. Και σωστά καθώς ελεύθερα σκεπτόμενες νέες, ελεύθερα σκεπτόμενοι νέοι είναι σίγουρο ότι θα σας δουν για αυτό που είστε: Απολειφάδια της ΕΡΕ με φτιασιδώματα εισαγωγής από την McKinsey, με λίγο Νταβός για γαρνιτούρα. Λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους φοιτητές που θέλουν να μάθουν. Λέτε πως πασχίζετε να τους προστατέψετε από την ανομία, την βία και την αυθαιρεσία που ζουν καθημερινά στις σχολές στο έλεος των κομματικών παρατάξεων» τόνισε επίσης.

Τόνισε επίσης ότι «εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση εναντίον των εκπαιδευτικών θυμίζει τον Αμερικανό στρατηγό στο Βιετνάμ που, για να δικαιολογήσει τις ναπάλμ με τις οποίες κατέκαψε ένα ολόκληρο χωριό, είχε πει: Έπρεπε να το καταστρέψουμε για να το σώσουμε από τον κομμουνισμό. Αυτή είναι η νοοτροπία σας. Έτσι δικαιολογείτε στον εαυτό σας τα Ν/Σ της κυρίας Κεραμέως και του κ. Χρυσοχοΐδη: Καταστρέφουμε την πανεπιστημιακή αυτονομία για να την σώσουμε. Όμως, όπως και με το Βιετναμέζικο χωριό, επί της ουσίας μόνο καταστρέφετε χωρίς να σώζετε το παραμικρό. Είστε μια λαίλαπα. Τίποτα άλλο.»

Σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του, ανέφερε ότι «το ΜέΡΑ25 δεν πιστεύει πως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να μεταρρυθμιστεί από κάποια πεφωτισμένη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Απορρίπτουμε την πρακτική κάθε Υπουργού Παιδείας να «ρίχνει» και μία «μεταρρύθμιση» που φέρει το όνομά της/του. Τίποτα καλό δεν θα γίνει από τα πάνω προς τα κάτω στα πανεπιστήμιά μας. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δουλειά της είναι η επαρκής χρηματοδότηση, η προστασία του Δημόσιου Πανεπιστημίου από τα ιδιωτικά αρπακτικά και, βέβαια, η δημιουργία θεσμών που επιτρέπουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να αυτό-μεταρρυθμιστεί. Για αυτό το ΜέΡΑ25 προτείνει την θεσμοθέτηση μόνιμου Διαβουλευτικού Συμβούλιου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που να αποτελείται κατά 1/3 από κληρωτούς πανεπιστημιακούς, 1/3 από κληρωτούς πολίτες (όπως οι ένορκοι) και κατά 1/3 από ειδικούς πουν προτείνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.»

Τάχθηκε ξανά υπέρ μίας «Υπηρεσία Περιφρούρησης Πανεπιστημιακού Ασύλου» θυμίζοντας ότι στη συζήτηση για το άσυλο «λέγμαε ότι η μόνη εναλλακτική στην πρότασή μας ήταν μόνιμη παρουσία της αστυνομίας, αστυνομικά τμήματα, στις σχολές – κάτι που ο δικός σας κ. Χρυσοχοΐδης είχε απορρίψει λέγοντας ότι η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια»

«Οι σημερινοί φοιτητές είναι παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν εν μέσω Χρεοδουλοπαροικίας μέσα στην κρίση της μνημονιακής Ελλάδας και που τώρα υπόκεινται στην απολύτως πλημμελή τηλε-εκπαίδευση λόγω πανδημίας. Σπουδάζουν σε υποχρηματοδοτούμενα ΑΕΙ με κενες οργανικές θέσεις διδασκαλίας. Σε μία παιδεία χωρίς πόρους, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε κι άλλες 2 κατηγορίες διδασκόντων ΕΣΠΑτζήδες & καθηγητές από τη δευτεροβάθμια.Και έρχεστε τώρα να τους κάνετε μάθημα περί ατομικής ευθύνης.Με τις ομάδες φοιτητών στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, τι θα; γίνει;Με παιδιά που δεν έρχονται να δώσουν μάθημα διότι δεν έχουν τα χρήματα για το ΚΤΕΛ;Με φοιτητές που εργάζονται, συνήθως ως αδήλωτοι, και οι οποίοι σε πολλά τμήματα ξεπερνούν το 70% των εγγεγραμμένων; Το ν+2 που παρουσιάζετε σαν πανάκεια το μόνο που θα κάνει είναι να αναγκάσει τους καλούς δάσκαλους που πονάνε για τα αβοήθητα παιδιά να τα περνάνε με τάλητο ώστε να μην φέρουν στην συνείδησή τους. Παράλληλα, το ν+2 θα δώσει απαράδεκτα μεγάλη εξουσία σε επίορκους καθηγητές που θα το χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν φοιτητές – για να μην πω, και ξέρετε τι εννοώ, φοιτήτριες.»

Κουτσούμπας: Οι νέες και οι νέοι της χώρας θα γράψουν κι αυτοί το ζωντανό, το καλύτερο σενάριο της ζωής τους

H κυβέρνηση «φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό, να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα και αγωνίες και όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο αυτό σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην συλλογική αμφισβήτηση, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών», υποστήριξε ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πρόσθεσε ότι «θέλετε να καταστείλετε την διεκδίκηση και την εκπλήρωση ώριμων δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτή είναι και η ουσία του νομοσχεδίου σας».

«Οι νέες και οι νέοι της χώρας θα γράψουν κι αυτοί το ζωντανό, το καλύτερο σενάριο της ζωής τους.

Και θα είναι γραμμένο με τις πραγματικές ανάγκες τους, τα όνειρά τους που τελικά θα βρουν εκδίκηση» τόνισε ο γ.γ του ΚΚΕ, στο τέλος της ομιλίας του.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στα χείλη χιλιάδων φοιτητών αυτήν την περίοδο είναι το αίτημα, «θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά. Εδώ και έναν χρόνο κρατάτε τα πανεπιστήμια κλειστά στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας».

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση χώρων από την τεράστια ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα εξασφάλιζαν, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, την παρουσία φοιτητών.

Ομοίως κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση κονδυλίων με στόχο την βελτίωση των συστημάτων μηχανοργάνωσης των σχολών, προσθέτοντας: «Μήπως αντί να δίνατε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που φέτος είναι μειωμένη;». Όπως είπε, η εκπλήρωση των ρεαλιστικών αυτών διεκδικήσεων φοιτητικών συλλόγων αλλά και πρυτάνεων «σκοντάφτουν στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών μόνο ως κόστος».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις και «το πρόβλημα που υποτίθεται ότι έρχεται να λύσει είναι οι εστίες ανομίας στα πανεπιστήμια».

«Σας το λέμε ορθά-κοφτά: οι διάφορες ομάδες που οι ενέργειές τους εχθρεύονται το φοιτητικό κίνημα και πολύ συχνά το στοχοποιούν και εσείς τις αξιοποιείτε αυτές τις ομάδες μόνο για να εντείνετε τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχουν στενή σχέση με φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του κράτους σας και όχι με τους φοιτητικούς συλλόγους που διεκδικούν δίκαια αιτήματα» υπογράμμισε.

Επίσης, σημειώνοντας ότι τα όσα «κοσμητικά» χρεώνει η κυβέρνηση συλλήβδην στους φοιτητές «αφορούν εκτός από τους παραπάνω μηχανισμούς και προβοκατόρικες ομάδες και την κυβερνητική παράταξη στα ΑΕΙ».

Κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά στις «άθλιες αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» που κατέθεσε στα πρακτικά την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας: «Είναι αφίσες που δείχνουν πόσο πολύ σέβεστε τις γυναίκες, υποκριτές και φαρισαίοι».

Ως προς το θέμα της ελεγχόμενης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, έθεσε το ερώτημα αν θα έχουν πρόσβαση οι φοιτητές σε σύγχρονες υποδομές, σε νέες εστίες και λέσχες σίτισης και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει την πρόσβαση σε όσους δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια, να σταματήσει να δίνει βήμα «για μάθημα στον Αμερικάνο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη» και να διώξει από τα ιδρύματα «τα στελέχη των επιχειρήσεων» και τα «ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε, όλοι αυτοί «αντί να μορφώνουν τα παιδιά μας, σπαταλούν τις υποδομές των πανεπιστημίων, για να μασουλάνε τα εκατομμύρια των ερευνητικών προγραμμάτων».

Αναφορικά με την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων ναρκωτικών, είπε ότι τα ίδια επικαλέστηκε η κυβέρνηση όταν προχωρούσε στην κατάργηση του ασύλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είδαμε πόσο τρόμαξαν οι έμποροι του θανάτου από τα δήθεν “ δραστικά” μέτρα που πήρατε».

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι όμως, έχουν στα αιτήματά τους να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών, την ίδια ώρα που εσείς νομοθετείτε ρυθμίσεις που τους στέλνουν στα “ μαλακά”» πρόσθεσε.

thepressproject.gr