Ρεύμα: Σταθερό το τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο

10:27 π.μ. - Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023
10:11 π.μ. - Τρί, 21/27/2023
Image: Ρεύμα: Σταθερό το τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο

Οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές θα διαμορφωθούν μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις, που θα είναι και οι τελευταίες καθώς πέφτουν “τίτλοι τέλους” στα έκτακτα μέτρα

Στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ισχύει και τον τρέχοντα μήνα, θα παραμείνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο. Με βάση τις ανακοινώσεις της επιχείρησης αργά το βράδυ της Δευτέρας, προβλέπονται οι εξής τιμές

– Για το τιμολόγιο το τιμολόγιο Γ1/Ν1 η κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τιμάται στα 0,17 ευρώ/MWh.

– Από 500 κιλοβατώρες και πάνω η τιμή είναι στα 0,182 ευρώ/ΜWh.

– Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει τιμή στα 0,129 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πλαίσιο με την προαναγγελία των τιμολογίων του επόμενου μήνα στις 20 του προηγούμενου, καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόστηκε από το περσινό καλοκαίρι, λόγω της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας.

Με βάση, τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ νέο πλαίσιο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το “πράσινο” τιμολόγιο που θα πρέπει να έχουν σε προσφορά όλοι οι προμηθευτές και το οποίο θα καθορίζεται από μαθηματική φόρμουλα, εγκεκριμένη από το ΥΠΕΝ και θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα.

Οι άλλες εταιρείες

Στο μεταξύ, οι άλλοι πάροχοι ανακοινώνουν σταδιακά τα τιμολόγιά τους, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε μια εικόνα ανάλογη με αυτήν του Νοεμβρίου, με κάποιους από τους προμηθευτές να προχωρούν και σε μειώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι με αυξημένη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έκλεισε ο Οκτώβριος. Συγκεκριμένα, η Αγορά Επόμενης Ημέρας σημείωσε άνοδο κατά 9% συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στα 111,19 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 9,15 ευρώ συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Πάντως υπήρχε πριν τον Οκτώβρη ένα δίμηνο σερί πτώσης της εγχώρια χονδρικής, καθώς Σεπτέμβριος και Αύγουστος είχαν κλείσει πτωτικά σε μηνιαία βάση. Η αύξηση πρέπει να αποδοθεί στην ενίσχυση του όγκου συναλλαγών σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στις 4.292 Γιγαβατώρες (GWh). Να σημειωθεί ότι η μεσοσταθμική τιμή, προς ώρας, σε μηνιαία βάση, στη χονδρεμπορική αγορά είναι στα 101,91 ευρώ/MWh.

Η χονδρεμπορική τιμή της Τρίτης

Για την Τρίτη στα 123,92 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 153,85 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 91,17 ευρώ/MWh.

Η τιμή αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 281,77 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 9%, το φυσικό αέριο 45,6%, κάτι που οδηγεί τις τελευταίες μέρες σε άνοδο την τιμή, τα υδροηλεκτρικά 5,2%, οι εισαγωγές 11,2% και οι ανανεώσιμες 25,5%. Οι εξαγωγές στις 18,245 MWh και οι εισαγωγές στις 15,724 MWh.

Οι άλλες εταιρείες

Στο μεταξύ, οι άλλοι πάροχοι ανακοινώνουν σταδιακά τα τιμολόγιά τους, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε μια εικόνα ανάλογη με αυτήν του Νοεμβρίου, με κάποιους από τους προμηθευτές να προχωρούν και σε μειώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ΖΕΝΙΘ στο το Power Home Basic προσφέρει τιμή στα 0,209 ευρώ/MWh.

Η Protergia στο πρόγραμμα Value+ έχει τιμή στα 0,088 ευρώ/MWh με μείωση της τάξης του -29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν στα 0,125 ευρώ/MWh. Επίσης, δίνει χρέωση 0,209 ευρώ/MWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, μειωμένη κατά 7% έναντι του Νοεμβρίου. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή φτάνει τα 0,149 ευρώ, με μείωση -10%.

Στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο είναι και οι χρεώσεις της Elpedison. Στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy η τιμή είναι 0,175 ευρώ/MWh και στο Elpedison Economy 0,21 ευρώ/MWh. Επίσης η εταιρεία προσέφερε στην αγορά από το Νοέμβριο ένα νέο προϊόν, το Elpedison Economy Plus, με τιμή στα 0,12 ευρώ/ΜWh, ίδια με τον τρέχοντα μήνα. Σταθερή είναι και η τιμή, στα 0,212 ευρώ/ΜWh στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day).

Σταθερή είναι η χρέωση στην ΗΡΩΝ, στα 0,139 ευρώ/MWh για το πρόγραμμα Simply Generous Home, για τους νέους πελάτες. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους, που δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο. Για όσους έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,131 ευρώ/ΜWh, σταθερή σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Ήρων προσφέρει το πρόγραμμα Generous Guarantee Home με τιμής στα 0,0693 ευρώ/MWh, με 10% έκπτωση συνέπειας.

Η τιμή για το Φυσικό Αέριο στο πακέτο το Maxi Free+ με πάγιο 2 ευρώ η τιμή είναι στα 0,17 ευρώ/MWh με την έκπτωση συνέπειας, ενώ προσφέρει και πακέτο με 5 ευρώ πάγιο στα 0,06 ευρώ/MWh.

Η NRG έχει το πρόγραμμα On Time+ στα 0,117 ευρώ και φτάνει έως τα 0,0649 ευρώ/ΜWh με την έκπτωση συνέπειας.

Η Watt+Volt, που πλέον ενοποιείται με την Protergia, στον Όμιλο Mytilineos. προσφέρει το Value+ στα 0,088 ευρώ/MWh λεπτά.

Η Volton έχει το Volton Energy Free στα 0,106 ευρώ/MWh ή στα 0,084 ευρώ/ΜWh με την έκπτωση συνέπειας.

news247.gr