Τρία εμβολιαστικά κέντρα στην Ιεράπετρα - Δέκα συνολικά στο Νομό Λασιθίου

7:48 π.μ. - Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Τετ, 17/48/2021
Image: Τρία εμβολιαστικά κέντρα στην Ιεράπετρα - Δέκα συνολικά στο Νομό Λασιθίου

Δέκα συνολικά εμβολιαστικές γραμμές, από τις 72 που θα αναπτυχθούν συνολικά και τμηματικά σε επίπεδο Κρήτης, θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη στο Νομό Λασιθίου μέσα στο επόμενο διάστημα

Δέκα συνολικά εμβολιαστικές γραμμές, από τις 72 που θα αναπτυχθούν συνολικά και τμηματικά σε επίπεδο Κρήτης, θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη στο Νομό Λασιθίου μέσα στο επόμενο διάστημα, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. «Όσο εγκρίνονται και έρχονται νέα εμβόλια, τόσο περισσότερες γραμμές θα ανοίγουν στο νησί» τονίζει.

Οι δύο εμβολιαστικές γραμμές θα είναι, όπως αναφέρει, στον Άγιο Νικόλαο και η μία στη Νεάπολη, τρεις στην Ιεράπετρα, τρεις στη Σητεία και άλλη μία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ήδη από σήμερα, Τρίτη 16 Μαρτίου, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μετακινήσεων των ηλικιών 60-64 ετών για το εμβόλιο, άνοιξε ένα επιπλέον (το δεύτερο) εμβολιαστικό κέντρο στην Σητεία μαζί με άλλα 6 σε όλη την Κρήτη και συγκεκριμένα σε: Σφακιά, Τυμπάκι και στα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου και Ηρακλείου, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ενεργών, αναπτυγμένων εμβολιαστικών κέντρων σε 49 συνολικά για την Κρήτη (μέχρι σήμερα είναι 42).

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, ο προγραμματισμός της 7ης ΥΠΕ είναι να αναπτυχθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στο νησί και άλλες εμβολιαστικές γραμμές, που θα φθάσουν τον αριθμό στις 72 συνολικά σε επίπεδο νησιού.

Αυτές, από άποψη ανθρώπινου δυναμικού και καταγραφικού εξοπλισμού (ψυγεία, κλπ) είναι έτοιμες για να λειτουργήσουν στην Κρήτη.

Για να ξεκινήσουν, ωστόσο, να λειτουργούν και να γίνονται εμβολιασμοί, θα πρέπει, όπως σημειώνει, να γίνει ότι ακριβώς έγινε και για τις προαναφερθείσες 7 γραμμές που ανοίγουν την Τρίτη – δηλαδή να ανοίξει το σύστημα κεντρικά και μία εβδομάδα να κλειστούν τα ραντεβού των πολιτών και έπειτα να γίνει η προμήθεια των εμβολίων από το στρατό και την Πολιτική Προστασία. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, είναι κεντρική απόφαση, με την ΔΥΠΕ να αναμένει τις σχετικές οδηγίες από το συντονιστικό κέντρο αφού οι αποφάσεις άλλωστε λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο.

Στην ερώτηση μας γιατί η λειτουργία των εμβολιαστικών γραμμών γίνεται τμηματικά και σταδιακά, η Διοικήτρια σημειώνει πως αυτή πηγαίνει παράλληλα με την έγκριση και των νέων εμβολίων, «οπότε είναι σημαντικό να γίνεται μία διαχείριση ανάλογα με το είδος του εμβολίου και τον πληθυσμό που καλύπτει».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά του covid-19 (https://emvolio.gov.gr/) στο Νομό Λασιθίου μέχρι και την Δευτέρα 15/3 είχαν πραγματοποιηθεί στο σύνολο 12.166 εμβολιασμοί – 8.019 με την 1η δόση και 4.147 με την 2η δόση.

anatolh.com