Χατζάκης: Γιατί φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

12:58 μ.μ. - Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Παρ, 20/58/2023
Image: Χατζάκης: Γιατί φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Γιατί πρέπει να κηρυχθεί ως Νοσοκομείο άγονης περιοχής έστω και τώρα

Στα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και τις επιπτώσεις στη λειτουργία του μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής , που μένει πλέον χωρίς κανένα γιατρό, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Σταύρος Χατζάκης, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

Ανέλυσε αρχικά γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να πάνε σε περιφερειακά νοσοκομεία. Κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά γιατί ένας γιατρός θα προτιμήσει να πάει στο Νοσοκομείο Σητείας και όχι της Ιεράπετρας εξηγώντας ότι η Σητεία είναι άγονη περιοχή, ο γιατρός αφού υπηρετήσει εκεί, σε 5 χρόνια μπορεί να επιλέξει μετάθεση σε άλλο νοσοκομείο, οπότε όλο αυτό είναι ένα κίνητρο για τον γιατρό.

Σε ότι αφορά τώρα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, από το 2019 και μετά με την πανδημία όλοι οι γιατροί εργάζονται αδιάκοπα χωρίς άδειες , χωρίς ρεπό. Κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν ή έλειπαν γιατί ήταν ανεμβολίαστοι. Οπότε, το κενό τους, καλύφθηκε από το υφιστάμενο προσωπικό που επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Το προσωπικό πιέστηκε και φτάσαμε σε ένα σημείο που η πίεση έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Έτσι το Νοσοκομείο μοιάζει σαν ένας χάρτινος πύργος που καταρρέει σιγά σιγά από τη στιγμή που δεν ενδυναμώνεται με επαρκές προσωπικό. Αν φύγει ο Παθολόγος, ξεχάστε τον καρδιολόγο, τον χειρουργό.

Είναι μια κρίσιμη και καίρια ειδικότητα ο Παθολόγος. Τα περιστατικά θε εξυπηρετούνται από έναν πνευμονολόγο και ένας άλλος θα επωμιστεί την κλινική covid. Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί με το κέντρο υγείας και οι υπόλοιποι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων θα παρέχουν υπηρεσίες με πολλές δυσκολίες. Όλα τα άλλα περιστατικά θα διακομίζονται. Το νοσοκομείο Ιεράπετρας χρειάζεται από 4 γιατρούς σε κάθε κλινική. Συνολικά θέλουμε 30 με 40 γιατρούς. Πώς θα βρεθούν αν δεν γίνουν προσλήψεις; Να προτείνουμε στην 7η ΥΠΕ να προχωρήσει σε εντέλλεσθε; Μα και το Ρέθυμνο και η Ιεράπετρα και η Σητεία, σε λίγο και ο Άγιος Νικόλαος, χρειάζονται γιατρούς.

Το πρόβλημα έλλειψης Παθολόγων είναι γενικό. Έπρεπε και η Ιεράπετρα να μετατραπεί σε Νοσοκομείο άγονης γραμμής ώστε να γίνει να πιο ελκυστικό. Πρέπει να προσεγγίσουμε γιατρούς. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μετά την κατάρρευση των κλινικών θα επέλθει και η κατάρρευση του Κέντρου Υγείας γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος, περιέγραψε ο κ. Χατζάκης.