Αποκλειστικά ο Βορίδης στον ΗΧΩ 99,8 με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις

10:36 π.μ. - Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020
10:10 π.μ. - Παρ, 02/36/2020
Image: Αποκλειστικά ο Βορίδης στον ΗΧΩ 99,8 με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις

Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενισχύσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν λόγω covid 19

Στον νομό Λασιθίου περιοδεύει αυτές τις ημέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης. Σήμερα Παρασκευή ο Υπουργός επισκέπτεται την Ιεράπετρα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και στη συνέχεια στο Στόμιο με τον αγροτικό σύλλογο και αγροτικούς φορείς του τόπου. Λίγο πριν τη συνάντηση στο Δημαρχείο ο Υπουργός μίλησε στον Ηχώ 99,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ενισχύσεις των παραγωγών που επλήγησαν λόγω Covid 19 λέγοντας ότι έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για να τεκμηριωθεί η διαταραχή της αγοράς λόγω των μέτρων κορωνοϊού. Με αυτό το αιτιολογικό προγραμματίζεται χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό όμως θα πρέπει πρώτα να δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν θα πάμε σε εξατομίκευση της ζημιάς πχ σε κάθε παραγωγό ή η κάθε περιοχή. Εφόσον υπάρχουν μέτρα, όπως τώρα λόγω κορωνοϊού, που επέφεραν μια συνολική διαταραχή σε ένα προϊόν μέσα σε μια επικράτεια θα πρέπει εκεί, με ένα αντικειμενικό κριτήριο να δίνεται η ενίσχυση. Ήδη έχουν δοθεί κονδύλια σε αλιείς, ανθοπαραγωγούς, αιγοκτηνοτρόφους. Το ποσό της ενίσχυσης δεν θα είναι ακατάσχετο,. Είναι ποσό αναπλήρωσης εισοδήματος και όπως το εισόδημα δεν είναι ακατάσχετο έτσι και το ποσό της ενίσχυσης δεν θα είναι ακατάσχετο, είπε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με την ίωση της καστανής ρυτίδωσης είπε ότι θα πρέπει να ενταθούν - και αυτό θα γίνει - οι έλεγχοι στο ζήτημα του πιστοποιημένου σπόρου και του πολλαπλασιαστικού υλικού καλώντας παράλληλα τους παραγωγούς να αναζητούν ασφαλές πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και η τιμή να μην είναι το μόνο κριτήριο στα υλικά που προμηθεύονται.

Ο κ. Βορίδης έκανε ακόμη αναφορά στο θέμα του ΕΛΓΑ, τις ελληνοποιήσεις κ.α. και κλείνοντας είπε ότι έχει δοθεί αναστολή στην καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.