Τσιφετάκης - lockdown: Τι έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας για το μάζεμα των ελιών

10:32 π.μ. - Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Παρ, 06/32/2020
Image: Τσιφετάκης - lockdown: Τι έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας για το μάζεμα των ελιών

Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις μετακινήσεις δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας

Προσαρμοζόμαστε στα μέτρα που όρισε η κυβέρνηση για την μη εξάπλωση της πανδημίας ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να διευκρινιστούν για το πως θα γίνονται οι μετακινήσεις στο θερμοκήπιο, το χωράφι με τις ελιές , πόσοι θα είναι μέσα στο θερμοκήπιο, πόσοι θα μπορούν να είναι στο αυτοκίνητο κλπ δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σητείας κ. Γ. Τσιφετάκης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατά τις αγροτικές εργασίες, στο θερμοκήπιο, στο χωράφι για το μάζεμα των ελιών. Οι παραγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους έντυπο μετακίνησης ή αντίγραφο της δήλωσης του ΟΣΔΕ για τους ελαιοπαραγωγούς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αντίστοιχα το έντυπο μετακίνησης εργαζομένων Ως προς τις μετακινήσεις εργατών γης δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αρκετά ζητήματα. Για παράδειγμα τίθενται ερωτήματα όπως μέχρι πόσοι θα μπορούν να είναι στο αυτοκίνητο για να πάει ο παραγωγός στο χωράφι για τις ελιές. Εκτιμάμε ότι αφού θα υπάρχουν τα δίχτυα , οι βέργες, στο όχημα και θα είναι αυτονόητο το που πηγαίνουμε, θα υπάρχει κατανόηση σε περίπτωση ελέγχου. Όμως θα πρέπει και επίσημα να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, τόνισε ο κ. Τσιφετάκης.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Τσιφετάκη:

-

Όπως πάντως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση που έγινε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο ανακοίνωσης των νέων μέτρων, χωρίς περιορισμούς θα γίνονται μετακινήσεις για το μάζεμα της ελιάς, ακόμα και από νομό σε νομό. Επίσης επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είπε ότι οι εργάτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ενώ αν πρόκειται για ιδιοκτήτες και κληρονόμους απαιτείται το Ε9. Σε ό,τι αφορά στους ελαιοπαραγωγούς, πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.