Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Ανακοινώνεται το πρόγραμμα με επιδότηση ακόμα και για φωτοβολταϊκά

2:12 μ.μ. - Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Τετ, 15/12/2020
Image: Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Ανακοινώνεται το πρόγραμμα με επιδότηση ακόμα και για φωτοβολταϊκά

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται ο τρίτος κύκλος για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον, πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μήνα και θα περιλαμβάνει διάφορες νέες καινοτομίες

Στόχος είναι ο νέος κύκλος του προγράμματος να τεθεί σε τροχιά το φθινόπωρο με προϋπολογισμό περί τα 350 εκατ. ευρώ. Ο νέος κύκλος εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο που έχει το υπουργείο περιβάλλοντος 7 ενέργειας το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς ο τίτλος του νέου προγράμματος θα είναι «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθώς πέραν των γνωστών παρεμβάσεων στις κατοικίες που αφορούν την θερμομόνωση , τα κουφώματα , τις τέντες και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις θα υπάρχουν και οι νέες τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν ένα “ Έξυπνο Σπίτι”.

Το πρόγραμμα θα ενσωματώνει στην αναβάθμιση των κατοικιών τεχνολογίες όπως είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης ενώ θα επιδοτούνται η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά οι μπαταρίες καθώς και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Θα επιδοτηθούν επίσης παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους για εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι η θέρμανση, ο φωτισμός και οι ανελκυστήρες.

Εάν με τις παρεμβάσεις επιτευχθούν υψηλοί ενεργειακοί στόχοι, όπως αναβάθμιση κατά τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες, θα προβλέπεται αύξηση της επιδότησης.

Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι περισσότεροι καθώς θα μειωθούν οι εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 με παράλληλη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Θυμίζουμε πως στον προηγούμενο κύκλο όσοι είχαν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως και άνω των 45.000 ευρώ οικογενειακό δεν δικαιούνταν κάποιο ποσοστό επιδότησης από το πρόγραμμα μπορούσαν ωστόσο να λάβουν δάνειο με προνομιακούς όρους για τις παρεμβάσεις που θα έκαναν στο ακίνητο τους. Στο νέο κύκλο θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, λέγεται πως το όριο θα φτάσει τα 70.000 ευρώ.

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα που έχουν χαμηλή ενεργειακή κατάταξη θα ευνοηθούν από το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καθώς για τα ακίνητα που είναι κατασκευασμένα πριν από το 1980 θα προβλέπεται έξτρα μπόνους 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 55% των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες έχουν κατασκευαστεί πριν από το έτος 1980 και έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Θα δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αλλαγή κουφωμάτων, η θερμομόνωση, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, τοποθέτηση λέβητα φυσικού αερίου κ.α

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν;

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα, αρκεί να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιούνται ως κύριες.

-Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.

-Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Ανεξαρτήτως του ποσοστού επιδότησης, το μέγιστο ποσό το οποίο μπορεί να πάρει ο αιτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Το όριο των 25.000 ευρώ αυτό ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία πως θα μεταβληθεί.

-Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λάβει τραπεζικό δάνειο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αρκεί να έχει διαθέσιμο το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται.

dikaiologitika.gr