Καλιοντζής: Σημαντική η συμβολή της πυροσβεστικής στην αυριανή άσκηση "ΜΙΝΩΑΣ"

10:36 π.μ. - Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
10:04 π.μ. - Δευ, 22/36/2024
Image: Καλιοντζής: Σημαντική η συμβολή της πυροσβεστικής στην αυριανή άσκηση "ΜΙΝΩΑΣ"

Αύριο θα ηχήσει το 112 στην Ιεράπετρα

Με αφορμή την άσκηση «Μίνωας» που θα λάβει χώρα στο νομό μας, ο Δημήτρης Καλιοντζής, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Όλες οι υπηρεσίες του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή από σήμερα μέχρι και το πέρας της άσκησης. Στη δική μας περιοχή η άσκηση θα γίνει αύριο γι’ αυτό καλεί τους πολίτες να μην πανικοβληθούν από την ενεργοποίηση του 112. Όπως είπε, στην άσκηση θα συμμετάσχουν μόνο οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας καθώς και οι εθελοντές αλλά όχι οι πολίτες. Μετά την ενεργοποίηση του 112, θα κινητοποιηθούν κάποια οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα τελειώσει καθώς θα υπάρξουν και «έκτακτα» περιστατικά ώστε να ελέγξουν επι του πραγματικού την κινητοποίηση που μπορεί να έχει ο κρατικός μηχανισμός με τα υπάρχοντα μέσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε πολύ καλή κατάσταση όσων αφορά το υλικοτεχνικό κομμάτι ωστόσο υπάρχει έλλειψη στο προσωπικό όπως ανέφερε ο κ. Καλιοντζής.

Όσων αφορά την πληροφόρηση προς τους πολίτες σε περίπτωση τσουνάμι, ο κ. Καλιοντζής είπε ότι έχει γίνει προεργασία από την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας και υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις βάσεις, όπως τα σημεία συγκέντρωσης ωστόσο δεν υπάρχει πληροφόρηση προς τους πολίτες ούτε συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησής τους σε ανάλογη περίπτωση. Ιστορικά στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τσουνάμι και αναφερόμενος στον κ. Συνολάκη, Τσουναμολόγο είπε πως αν και δεν το αποκλείει, είναι καθησυχαστικός για τη περιοχή της Νότιας Κρήτης.

Τέλος, ο Διοικητής μας μίλησε για την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Σχινοκαψάλων αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν καεί πάνω από 1.000 στρέμματα. Αν και ήταν μία πολύ καλή επιχείρηση δεδομένης της κατάστασης, η περιοχή μας είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη λόγω της ξηροθερμίας και τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Οι πολίτες δυστυχώς δεν έχουν συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα κάποιες μικροεστίες και την Πυροσβεστική να προχωρά στην έκδοση προστίμων. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.