Σε κατάσταση απόγνωσης αγρότες και Δημοπρατήρια της Ιεράπετρας από τα απούλητα προϊόντα

9:37 π.μ. - Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Πέμ, 26/37/2020
Image: Σε κατάσταση απόγνωσης αγρότες και Δημοπρατήρια της Ιεράπετρας από τα απούλητα προϊόντα

Διάλογο και στήριξη ζητούν πληγέντες παραγωγοί της Κρήτης και της Ιεράπετρας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη στέλνουν ομάδες παραγωγών της Κρήτης μεταξύ αυτών και της Ιεράπετρας , ΑΣΟΠ – Ανατολή, Κρητικό Περιβόλι, Α.Σ Τυμπακίου, Φαλάσαρνα, Κουντούρα, Νότος, Ψαρή, Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ζητώντας τη στήριξη των παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου που πλήττονται σφοδρά λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σε κατάσταση απόγνωσης αγρότες και Δημοπρατήρια της Ιεράπετρας από τα απούλητα προϊόντα

Διάλογο και στήριξη ζητούν πληγέντες παραγωγοί της Κρήτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Καταστροφική η χρονιά για τους αγρότες της Κρήτης

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή «βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής στα κηπευτικά θερμοκηπίου σε ολόκληρο το νησί. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε στις αγορές από τον Φεβρουάριο, μήνα που παραδοσιακά αρχίζει εντατικά η συγκομιδή των εκτός εποχής θερμοκηπιακών κηπευτικών και της κατάρρευσης της ζήτησης που ακολούθησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και συνεχίζεται με πρωτόγνωρη πίεση τιμών εως και σήμερα και λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεων για το αμέσως επόμενο διάστημα, θέλουμε να γνωρίζεται τα εξής:

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης είναι ήδη χρεωμένοι με το απαραίτητο για την καλλιέργεια ποσό ανά στρέμμα και ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει να εισπράττουν ώστε αφενός να εξοφλήσουν το τρέχον χρέος και αφετέρου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις οικογένειές τους πόσο μάλλον για τις προς το κράτος υποχρεώσεις τους»

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι έχουν αρχίσει ήδη μαζικές αποσύρσεις – καταστροφές μεγάλων ποσοτήτων και όποια τυγχάνουν πώλησης η τιμή τους είναι κλάσμα του κόστους παραγωγής. Καλούν κλείνοντας το Υπουργείο να γίνει ένας διάλογος ώστε να υπάρξει ενημέρωση και παράλληλα να στηριχτούν οι πληγέντες αγρότες. Επιπλέον ζητούν από το Υπουργείο να δώσει την απαραίτητη προσοχή και για τους υπόλοιπους αγροτοδιατροφικούς κλάδους που επίσης πλήττονται ανεπανόρθωτα. Την επιστολή κοινοποιούν στον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας

Για το θέμα μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο εντεταλμένος Σύμβουλος αγροτικών θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας που υπογράφει και την επιστολή. Μετέφερε την εικόνα και από την επίσκεψή του αυτές τις ημέρες σε δημοπρατήρια και την εικόνα απόγνωσης για την κατάσταση που επικρατεί με τα κηπευτικά της περιοχής. Ελάχιστα ανά κωδικό δημοπρατούνται σε τιμές κάτω του κόστους και τα περισσότερα μένουν απούλητα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βλέπουν του κόπους τους και τα έξοδα που εχουν δημιουργήσει για την καλλιέργεια να καταλήγουν στην χωματερή. Ενδεικτικά.

Αγγούρια 0.22-600 κλούβες πουλήθηκαν 25

Κνωσού 0.24-575 κλούβες πουληθήκαν 17

Ντομάτες 0.30- 1530 κλούβες πουλήθηκαν 600

Μελιτζάνες 0.50-430 κλούβες πουλήθηκαν 60.

Τα πιπέρια έχουν λίγο καλύτερη τύχη και πουλιόνται σχεδόν όλα αλλά σε χαμηλές τιμές.

Τόνισε ότι οι ιδιόκτητες των δημοπρατηρίων παρόλη την προσπάθεια που κάνουν για την πώληση των προϊόντων καταλήγουν και αυτοί σε αρνητικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους την συγκεκριμένη περίοδο. Πρότεινε στους παραγωγούς να συντονιστούν με τους παραλήπτες τους για το πότε και πως θα κάνουν τη συγκομιδή των προϊόντων τους σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια κατά το δυνατόν ισορροπία στην αγορά.