Ξέφυγε η κατάσταση στη Νέα Σμύρνη - Φόβοι για τη συνέχεια

7:29 π.μ. - Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Τετ, 10/29/2021
Image: Ξέφυγε η κατάσταση στη Νέα Σμύρνη - Φόβοι για τη συνέχεια

Τα σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και ο τραυματισμός του αστυνομικού, αλλά και πολλές ακρότητες σε βάρος πολιτών έρχονται να ενισχύσουν όλες τις φωνές που συνιστούν ψυχραιμία

Μπορεί οι περισσότεροι, μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη να είπαν ότι η «βία φέρνει βία», όμως, τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο μπαίνει η χώρα, αν συνεχίσει να κυριαρχεί ένα κλίμα εμφυλίου και μια βεντέτα μεταξύ αστυνομικών και αγνώστων.

Χθες στη Νέα Σμύρνη τα σοβαρά επεισόδια δεν έγιναν βεβαίως από τους χιλιάδες οικογενειάρχες με τα παιδιά τους που κατέβηκαν για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας. Ουδεμία σχέση είχαν με εκείνους που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον ξυλοδαρμό του νεαρού από αστυνομικούς την περασμένη Κυριακή.

Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αλλά και οι ακρότητες, πολλές φορές αστυνομικών κατά πολιτών κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους, δείχνει ότι το σκηνικό της βίας που στήθηκε χθες δυστυχώς μπορεί να έχει και συνέχεια. Παρά το μήνυμα αυτοσυγκράτησης από τον πρωθυπουργό χθες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Οταν ακούγονται από τους αστυνομικούς «πάμε να τους σκοτώσουμε» ή από διαδηλωτές να χτυπούν βάναυσα τον αστυνομικό στο κεφάλι επί 2.5 λεπτά, τότε είναι σίγουρο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες και τα βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που φοβούνται πως κάποιοι θέλουν να χυθεί αίμα. Αλλά και όσους στέλνουν μήνυμα σύνεσης και ψυχραιμίας προκειμένου να μη συμβούν χειρότερα.

Η πορεία και η έναρξη των επεισοδίων

Λίγο μετά τις 18:40 το απόγευμα της Τρίτης, ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Νέας Σμύρνης. Μετά από λίγη ώρα, έφτασε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Ακολούθησε χαμός: η «Αύρα» που βρισκόταν το σημείο άρχισε να περιβρέχει τους διαδηλωτές, εκείνοι απάντησαν με βεγγαλικά και μολότοφ.

Οι εικόνες από τη Νέα Σμύρνη θύμιζαν… εμπόλεμη ζώνη.

Οι άνδρες της Αστυνομίας έριξαν «βροχή» από δακρυγόνα και κρότου λάμψης, με τα χημικά να φτάνουν μέχρι και τη Λεωφόρο Συγγρού.

hxonews

Οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν προς την κάτω μεριά της πλατείας Νέας Σμύρνης, επί της Νικολάου Πλαστήρα, στο ύψος της υπόγειας διάβασης προς Καλλιθέα.

Εκεί, ακολούθησαν και τα πιο βίαια επεισόδια. Πετροπόλεμος, φωτοβολίδες, μολότοφ, χημικά και μάχες σώμα με σώμα ξέσπασαν σε εκείνο το σημείο, στον παράδρομο της Συγγρού και τα γύρω στενά.

Οι εικόνες – με καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες, καμένοι κάδοι και σπασμένα αυτοκίνητα – δεν θυμίζουν σε τίποτα το φιλήσυχο προάστιο, όπως άλλωστε θυμόμαστε τη Νέα Σμύρνη.

Ο τραυματισμός του αστυνομικού

Καθώς η περιοχή κοντά στην υπόγεια διάβαση είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μια εικόνα «πάγωσε» και αυτούς που βρίσκονταν εκεί αλλά και όσους παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα από την τηλεόραση.

Μηχανοκίνητη ομάδα δέχθηκε επίθεση από περίπου 60-70 άτομα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα. Τα άτομα αυτά κατάφεραν να ρίξουν από τη μοτοσικλέτα άνδρα της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Πάνω του ορμάει και τον περικυκλώνει ένα πλήθος ανθρώπων. Τον δέρνουν και τον κλωτσάνε επί αρκετά λεπτά.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προκαλούν σοκ. Μάλιστα, σε ένα από αυτά που φαίνεται να έχει τραβηχτεί από τους διαδηλωτές που επιτίθενται εκείνη την ώρα στον αστυνομικό. Στο βίντεο φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να κλωτσούν και να χτυπούν με καδρόνια τον πεσμένο στο έδαφος αστυνομικό. Μάλιστα, στο βίντεο ακούγεται κάποιος να φωνάζει δύο φορές «γ@μ@στ@ τους».

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. Διακομίσθηκε στο 401 και η κατάσταση της υγείας του θα κριθεί από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, πρόκειται για έναν 24χρονο ειδικό φρουρό, ο οποίος κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Οι γιατροί προσπαθούν να σταθμίσουν την κατάστασή του και φαίνεται να έχει τις αισθήσεις του, αλλά ακόμα δεν μπορούν να αποφανθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το εύρος των τραυμάτων του.

Τρεις τραυματίες

Συνολικά, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σε βίντεο της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται μια φωτοβολίδα πετυχαίνει στο κεφάλι έναν άλλο άνδρα της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Νέος γύρος εντάσεων

Αργότερα, στις 20:30, η ένταση μεταφέρθηκε στην πάνω μεριά της πλατείας Νέας Σμύρνης, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, την Ομήρου και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ κατά των αστυνομικών, με ανθρωποκυνηγητό να εξελίσσεται στους γύρω δρόμους. Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε για λίγη ώρα, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση φαίνεται να ηρέμησε. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τα γεγονότα

Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Σύσσωμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Υπό το πρίσμα αυτών των πολύ σοβαρών επεισοδίων, σε παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις εικόνες αυτές από τη Νέα Σμύρνη, αφήνοντας πάντως και σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη και από τα πολιτικά κόμματα.

cretalive.gr