Ξεκινά η τουριστική επένδυση Μπορίσοφ στην Ελούντα

10:38 π.μ. - Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023
10:01 π.μ. - Τετ, 25/38/2023
Image: Ξεκινά η τουριστική επένδυση Μπορίσοφ στην Ελούντα

Έτοιμη για την πρώτη φάση ανάπτυξης δηλώνει η Mirum Hellas, η οποία περιλαμβάνει υποδομές, μαρίνα, ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες σε ένα «φιλέτο» 950 στρεμμάτων. Οι συνεργασίες με operators και οι διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση

Σε φάση εκκίνησης βρίσκεται η επένδυση της Mirum Hellas συμφερόντων του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα της Κρήτης για την κατασκευή και εκμετάλλευση μιας σύνθετης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση 950 στρεμμάτων.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μια από τις πρώτες επενδύσεις που χαρακτηρίστηκαν «στρατηγικές» και εντάχθηκαν στις πρόνοιες της fast track αδειοδότησης και η οποία σε πλήρη ωρίμανση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως μετά το ξέσπασμα του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους κεφαλαιούχους και επιχειρηματίες, υπήρξε σκεπτικισμός για τη δυνατότητα προώθησης των σχεδίων από τον Β. Μπορίσοφ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρείας σε χθεσινό δημοσιογραφικό γεύμα ενημέρωσης, ο επενδυτής έλκει μεν την καταγωγή του από την Ουκρανία, έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία με τρία μεγάλα οικιστικά projects, ωστόσο, διαθέτει ισραηλινό διαβατήριο και υπηκοότητα εδώ και χρόνια, και εν πάσει περιπτώσει βρίσκεται εκτός της όποιας περιμέτρου κυρώσεων για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Το συνολικό project συνοπτικά αφορά σε 300 κατοικίες και 2+2 ξενοδοχεία με τη Mirum Hellas να αναφέρει ότι θα στηρίξει με ίδια κεφάλαια, αλλά και πως παραμένει επίσης «ανοιχτή» στην πιθανότητα συνεπένδυσης, ενώ αναζητά τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Κ. Δέδε, η εταιρεία αναζητά τραπεζική χρηματοδότηση για το 30% της επένδυσης, έχοντας απευθυνθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εκτιμώντας ωστόσο πως η τιμολόγηση είναι εξαιρετικά ακριβή. Χαρακτηριστικά ανάφερε πως στο Λουξεμβούργο (όπου ο Β. Μπορίσοφ έχει συμφέροντα) η τιμολόγηση επιτοκίου είναι 50% φθηνότερη. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως διατηρείται διαπραγμάτευση με δύο εγχώριες τράπεζες, αλλά και πως υπάρχουν επαφές και με ισραηλινά equity funds.

Ειδικότερα, και σε ότι αφορά το project του Elounda Hills, όπως επονομάζεται το σύνολο της επένδυσης ξεκινά η κατασκευή της μαρίνας 64 θέσεων μέσα στο Μάρτιο, προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ, την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει η τοπική εργοληπτική εταιρεία «Λατομική», όπως ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ά. Αγγελιδάκης. Η Μαρίνα αφορά σε μακροχρόνια παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ κατά τον ίδιο ωριμάζουν και οι μελέτες για την τελική αδειοδότηση της ανάπτυξης πέριξ της μαρίνας. Αυτή αφορά στη δημιουργία luxury ξενοδοχείου (15 δωματίων) με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ αλλά και τη δημιουργία άλλων τουριστικών υποδομών όπως beach clubs, εστιατόρια κ.α. τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η αμερικανική φίρμα One Hotel.

Πέρα ωστόσο από το παραλιακό μέρος του ακινήτου, η Mirum Hellas προωθεί τη δημιουργία ενός ακόμη 5αστερου ξενοδοχείου (140 κλειδιά, επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ) αλλά και τη δημιουργία συνολικά 300 κατοικιών στην έκταση. Το εν λόγω ξενοδοχείο θα αναλάβει επίσης η One Hotel, καθώς και κάποιες από τις κατοικίες, (οι οποίες θα είναι branded). H Mirum Hellas βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τη φίρμα Ralph Lauren για την ανάθεση κάποιων branded κατοικιών του συνολικού project, όπως ανάφερε ο κ. Δέδες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι παραπάνω σχεδιασμοί είναι σε προχωρημένη φάση καθώς αναμένεται η διαβούλευση για τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες (υπάρχει ήδη ΕΣΧΑΣΕ για το project καθώς διαθέτει διαβάθμιση στρατηγικής επένδυσης) , εκτιμώντας ότι έως το τέλος εξαμήνου του 2023, θα υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και άρα την έναρξη ενεργής διαχείρισης πωλήσεων των κατοικιών αλλά και προώθησης κατασκευής των ξενοδοχειακών μονάδων. Σημειώνεται πως οι τιμές πώλησης ανά τ.μ. για τις πολυτελείς κατοικίες κυμαίνεται μεταξύ 5.000-7.000 ευρώ, ποσό εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε σχέση με το μέσο όρο τιμών πώλησης στη μεσογειακή Ριβιέρα, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η διοίκηση της εταιρείας.

Κατά τον κ. Αγγελιδάκη εφόσον το χρονοδιάγραμμα επαληθευτεί το φθινόπωρο του 2023 θα ανοίξουν και οι διαγωνισμοί ανάθεσης κατασκευής των έργων. Με βάση το σχεδιασμό, η πρώτη φάση του έργου, δηλαδή η μαρίνα, τα δυο ξενοδοχεία και μέρος των κατοικιών θα έχουν ολοκληρωθεί το 2027, ενώ σε δεύτερη φάση έως το 2030 τοποθετείται η δημιουργία ακόμη δύο ξενοδοχείων, αλλά και των υπολοίπων κατοικιών.

euro2day.gr