Ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια μεταξύ φοιτητών – Οκτώ τραυματίες

12:56 μ.μ. - Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Πέμ, 08/56/2024
Image: Ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια μεταξύ φοιτητών – Οκτώ τραυματίες

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας μία ώρα πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που συγκεντρώνονταν στα Προπύλαια, ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μικρής έντασης επεισόδια, τα οποία όμως είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία παρέλαβαν τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια ήταν ένας καβγάς για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε χωρίς άλλα προβλήματα στις 12:00. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρουν τραύματα στο κεφάλι.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ξεκίνησε στις 12:00 στα Προπύλαια το νέο, μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και από νωρίς το πρωί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Χθες το βράδυ αναχώρησαν προς Αθήνα φοιτητές του Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, για να παρευρεθούν στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία στην Αθήνα. Φεύγοντας πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική παρέμβαση με κρέμασμα γιγαντοπανό ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το νέο νομοσχέδιο.

Στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

“Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)” αναφέρει η ΟΛΜΕ.

“Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες” τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

“Όλοι στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/2 στις 12:00 στα Προπύλαια. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές!“, σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

“Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια κατάρρευσης των δημόσιων αγαθών εις βάρος τη κοινωνίας, η οποία επιχειρείται από το νεοφιλελεύθερο σύστημα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ένα στρατηγικό πλήγμα στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα επηρεάσει δραματικά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και το δικαίωμα πρόσβασης χιλιάδων νέων ανθρώπων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση” αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα ανέβαινε χθες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά δεν έχει ανέβει ακόμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανέβει μέσα στη μέρα.

neakriti.gr