Ξυλούρης: Υπό συνεχή παρακολούθηση η ορθή λειτουργεία του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας

1:03 μ.μ. - Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024
01:03 μ.μ. - Τετ, 06/03/2024
Image: Ξυλούρης: Υπό συνεχή παρακολούθηση η ορθή λειτουργεία του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος στον Ηχώ 99,8 - Παρέμβαση Γ. Γουλιδάκη και Ν. Παπάγγελου

Στον Ηχώ 99,8 μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κος Νίκος Ξυλούρης σχετικά με την προετοιμασία της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ξεκινώντας από τον σχεδιασμό για την διαχείριση νερού, τα φράγματα, και γενικότερα σχέδια για την ερημοποίηση ειδικά της νότιας Κρήτης. Στην συζήτηση έγινε μνεία για το Πυρηνελαιουργείο Ιεράπετρας, το οποίο επί σειρά ετών ταλαιπωρεί τους κατοίκους της  από την δυσοσμία. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε πως γίνονται μετρήσεις σε συχνά διαστήματα και όποτε παρατηρείται υπέρβαση των ορίων, ειδοποιείται το εργοστάσιο ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν παρθούν τα μέτρα που ορίζονται επιβάλλεται πρόστιμο. Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί κάποιες υπερβάσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα, τα οποία διορθώθηκαν. 

Ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης, έκανε παρέμβαση αναφέροντας πως οι απορροές της χωματερής περιλαμβάνουν και τοξικά απόβλητα, τα οποία καταλήγουν στην θάλασσα του Αλμυρού γι’ αυτό απαγορεύεται το κολύμπι εκεί ανά διαστήματα. Ο ίδιος προτείνει να δημιουργηθούν υδατοδεξαμενές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εν συνεχεία, ο κ. Γουλιδάκης τονίζει πως πολλοί κανόνες λειτουργίας δεν τηρούνται.

Ο κ. Νίκος Παπάγγελος, πρώην προϊστάμενος της πολεοδομίας, έκανε παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως το εργοστάσιο επεξεργάζεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πυρήνα από αυτή που προβλέπεται καθώς δεν λειτουργούν πλέον τέτοιου είδους εργοστάσια στο Ηράκλειο. Επομένως, επωμίζεται και το βάρος του Ηρακλείου. Το πυρηνάδικο δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί την πυρήνα όσο είναι φρέσκια με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η ανυπόφορη δυσοσμία στην πόλη της Ιεράπετρας. Τέλος, ο κ. Παπάγγελος επισήμανε πως είναι απαραίτητο να λειτουργούν σωστά και τα φίλτρα εξαγωγής αερίων.

Κλείνοντας, ο κ. Ξυλούρης ανέφερε πως πλέον τηρούνται όλοι οι κανονισμοί οι οποίοι δεν τηρούνταν στο παρελθόν καθώς και ότι το εργοστάσιο είναι υπό συνεχή παρακολούθηση για την ορθή λειτουργία του.

Προηγήθηκε της συζήτησης μια σύντομη αναφορά του κ. Ξυλούρη στο έργο της προσαγωγού διώρυγας, το οποίο θα συνεχιστεί οπωσδήποτε καθώς είναι αναγκαίο έργο και γι’ αυτό δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

Αναλυτικότερα, φαίνεται πως το έργο θα ολοκληρωθεί πάση θυσία ειδάλλως αμφισβητείται η χρησιμότητα του φράγματος των Μπραμιανών. Ο κ. Ξυλούρης είναι υπέρμαχος της ιδέας της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης. «Η πολιτική και η λογική είναι να υπάρχει ένα δημόσιος φορέας για να διαχειρίζεται όλο το νερό της Κρήτης. Θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για την υπάρχουσα ποσότητα νερού και πως αυτή θα κατανεμηθεί σε όλο το νησί.» Ακόμη, η ενιαία διαχείριση των υδάτων περιλαμβάνει και την ενιαία τιμολογιακή πολιτική για όλα τα φράγματα του νησιού.