40 ποικιλίες σπόρων θα διατεθούν στην 6η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών

10:54 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017
10:11 π.μ. - Παρ, 17/54/2017
Image: 40 ποικιλίες σπόρων θα διατεθούν στην 6η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών

Κυριακή 19 Νοεμβρίου, από τις 12:00 – 5:00μμ, στην πόλη της Ιεράπετρας

6η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών διοργανώνουν οι διασπορείς την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, από τις 12:00 – 5:00μμ, στην πόλη της Ιεράπετρας. Στο στέκι Νεολαίας, κοντά στο Δημαρχείο Ιεράπετρας μπορείτε να ανταλλάξετε ή να προμηθευτείτε σπόρους αλλά και να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον σπόρο που θα πάρουμε από την γιορτή, πώς θα εξάγουμε και θα διατηρήσουμε τον σπόρο από τις ποικιλίες που θα καλλιεργήσουμε και τι θα πρέπει να προσέξουμε.  Οι διασπορείς συλλέγουν, διασώζουν, καλλιεργούν και αναδιανέμουν στις γιορτές που διοργανώνουν, παλιές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, σιτηρών και βοτάνων. Παραδοσιακές ποικιλίες από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν είναι υβρίδια και έτσι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και υπερήφανοι που κρατάμε τον δικό μας σπόρο κάθε χρόνο.
Να σημειώσουμε ότι:
Στη γιορτή δεν επιτρέπεται η διακίνηση εμπορικών υβριδίων.
Στη γιορτή δεν επιτρέπεται η διακίνηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO΄s).
Οι σπόροι που διακινούνται μέσω των διασπορέων δίδονται εντελώς δωρεάν.
Ο κ. Ανδρέας Δρανδάκης εκ μέρους των Διασπορέων μιλώντας στον Ηχώ fm 99,8 είπε έχουν καταγραφεί  πάνω από 1000 ποικιλίες, κάποιες δεν έχουν καλλιεργηθεί ενώ στην εκδήλωση της Κυριακής θα διατεθούν περίπου 40 ποικιλίες, πιπεριές, μπάμιες, φασόλια , μελιτζάνες , ντομάτα κ.α. Θα διατεθούν σπόροι μελιτζάνας  με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται εύκολα στην αγορά. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο  είναι ότι στην Κρήτη υπήρχαν 60 ποικιλίες ξυλάγγουρου , έτσι ήταν και οι ντομάτες παλαιά και άλλα αγροτικά προϊόντα, με την έλευση  όμως των υβριδίων έχουν περιοριστεί.
Ο κ. Δρανδάκης είπε ακόμη ότι ασχολούνται και με ζώα αναζητώντας παλιές ράτσες.   Μάλιστα  έχουν φέρει κότες από το Πήλιο καθώς παρά την προσπάθεια δεν βρέθηκαν παλαιές ράτσες από την Κρήτη
 
Ακολουθεί συνέντευξη Α. Δρανδάκη: