Με ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο πρωτοτυπεί η Rijk Zwaan

10:28 π.μ. - Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019
10:08 π.μ. - Παρ, 23/28/2019
Image: Με ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο πρωτοτυπεί η Rijk Zwaan

H Rijk Zwaan είναι η πρώτη σποροπαραγωγική εταιρεία που παρουσιάζει ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο

Για χρόνια, υπήρχε η επιτακτική ανάγκη από τους παραγωγούς για ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο (Fusarium oxysporum).
 
Τώρα, όπως αναφέρεαι σε ανακοίνωση της εταιρείας, η Rijk Zwaan γίνεται η πρώτη σποροπαραγωγική εταιρεία λαχανικών που παρουσιάζει όχι μία αλλά δύο τέτοιες ποικιλίες στην αγορά. Τα καινούρια Forami RZ και 24-272 RZ είναι ανεκτικά στην προσβολή του μύκητα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δύσκολος να καταπολεμηθεί.
 
Το φουζάριο προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους παραγωγούς που παράγουν αγγούρια στο έδαφος σε μη θερμαινόμενα, μεσαίας τεχνολογίας θερμοκήπια, σύμφωνα με τον Marcel van Koppen, Crop Coordinator της Rijk Zwaan: «Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στα αγγούρια που καλλιεργούνται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, η οποία είναι η κύρια περίοδος παραγωγής στη Νότια Ευρώπη. Αν και οι θερμοκρασίες είναι συνήθως φυσιολογικές, κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει κρύο και υγρασία. Το φουζάριο ευδοκιμεί σε τέτοιες συνθήκες και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις καλλιέργειες. Μία λύση είναι τα εμβολιασμένα φυτά σε υποκείμενο ανεκτικό στο φουζάριο, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ζητήματα.
 
To time-lapse film απεικονίζει τη διαφορά
 
Επομένως, η παρουσίαση των Forami RZ και 24-272 RZ είναι τεράστια ανακούφιση για τους παραγωγούς που αγωνίζονται για τα προβλήματα από το φουζάριο, εξηγεί ο crop coordinator. «Το time-lapse film απεικονίζει τέλεια τη διαφορά. Την περασμένη σεζόν ζητήσαμε από πολλούς παραγωγούς να φυτέψουν μία ευαίσθητη ποικιλία ανάμεσα στα Forami RZ και 24-272 RZ. Μία κάμερα έπαιρνε μία φωτογραφία της καλλιέργειας κάθε 4 ώρες. Η ευαίσθητη ποικιλία μαράθηκε και καταστράφηκε, ενώ οι ανεκτικές μας ποικιλίες παρέμειναν υγιείς για όλη την σεζόν. Άρα η ανεκτικότητα στο φουζάριο προσφέρει ξεκάθαρα στους παραγωγούς περισσότερη ασφάλεια».
 
Μακριά και μεσαίου μεγέθους αγγούρια
 
Και οι δύο ποικιλίες λειουργούν καλά και από άλλες απόψεις όπως η παραγωγή και η ποιότητα των καρπών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γενετιστές της Rijk Zwaan είναι να επιλέξουν ποικιλίες που όχι μόνο είναι ανεκτικές αλλά ικανοποιούν όλα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα επιθυμητά προϊόντα και την καλλιέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που η παρουσίαση αυτή έγινε μετά από 4 χρόνια δοκιμών, τόσο στην Rijk Zwaan όσο και σε πραγματικούς πειραματικούς σταθμούς. Το Forami RZ είναι ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι που καλλιεργείται εκτενώς στην Ισπανία. Το 24-272 RZ παράγει ελαφρώς μακρύτερους καρπούς και είναι πιο κατάλληλο για την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική. Διάφοροι παραγωγοί έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.
 
Έχουμε επαρκείς ποσότητες σπόρων και από τις δύο ποικιλίες για το ερχόμενο φθινόπωρο», καταλήγει ο Van Koppen.