6 χιλιοστά το ύψος της βροχής στην Ιεράπετρα – Αύριο πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα

10:04 π.μ. - Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2023
10:09 π.μ. - Τρί, 05/04/2023
Image: 6 χιλιοστά το ύψος της βροχής στην Ιεράπετρα – Αύριο πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα

Ο Νίκος Κούνουπας πρόεδρος της cretaweather.gr μιλά στον Ηχώ 99,8

Αρχές του Φθινοπώρου και από τα ξημερώματα είχαμε την πρώτη βροχή στην Ιεράπετρα. Στην πόλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που έχει εγκατασταθεί στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας έχουν πέσει 6,8 mm και συνολικά από την αρχή του έτους 73,8 mm.

hxonews

Σύμφωνα τώρα με τον πρόεδρο του δικτύου cretaweather το φαινόμενο αναμένεται από το μεσημέρι και μετά, αλλά και αύριο μέχρι το μεσημέρι να παρουσιάσει μεγαλύτερη ένταση. Περιοχές Νοτιοδυτικά – Δυτικά της Κρήτης , προς τα Χανιά δηλαδή, αναμένεται να δεχθούν περισσότερες βροχοπτώσεις. Στα Ανατολικά, Ηράκλειο και κυρίως προς Λασίθι τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια.

hxonews

Πρόσθεσε ότι, ως δίκτυο έχουμε επεκταθεί με συστήματα μετεωρολογικά στο Ορεινό Ιεράπετρας καλό όμως θα ήταν να υπάρχει και ένα σύστημα προς Καλαμαύκα. Από εκεί και πέρα και σε κάθε περίπτωση φέτος οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες με τις όποιες συνέπειες για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα, για τα φράγματα, τις γεωτρήσεις που βλέπουμε τη στάθμη τους να μειώνεται. Σε συνδυασμό με τους ανέμους αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε το καλοκαίρι το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο.Για αυτό θα πρέπει να δούμε γενικότερα τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για την ύπαρξη μετεωρολογικών σταθμών είναι ότι οι καιρικές προβλέψεις βοηθούν σε επίπεδο πρόληψης πχ προετοιμασία για πλημμυρικά φαινόμενα ή τις γεωργικές εργασίες. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναπτυχθούν περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί, είπε κλείνοντας.