Εργάτες γης: Η πρόταση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για λύση στο πρόβλημα

1:15 μ.μ. - Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
01:09 μ.μ. - Παρ, 30/15/2022
Image: Εργάτες γης: Η πρόταση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για λύση στο πρόβλημα

Υπάρχει νομοθεσία που μπορεί να ενεργοποιηθεί, υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Ευ. Αποστόλου

Η έλλειψη εργατών γης απασχολεί εδώ και μήνες τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας και όχι μόνο, με συνεχείς πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες όταν θα αρχίσει η συγκομιδή και θα ξεκινήσει και το μάζεμα της ελιάς.

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε στον Ηχώ 99,8 παραθέτοντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2016, προχώρησε σε νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στον αγροτικό τομέα, ένα πρόβλημα που υπήρχε από παλιά. Στους στόχους ήταν να βρεθεί διέξοδος για την παραμονή των εργατών γης αλλά ταυτόχρονα να βοηθηθεί ο παραγωγός όχι μόνο ως προς την εξασφάλιση νόμιμου εργατικού δυναμικού αλλά και για να διευκολυνθεί φορολογικά, μέσω της δυνατότητας έκπτωσης της μισθολογικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής δαπάνης της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης.

Με τη ρύθμιση αυτή λοιπόν, κάθε αγρότης μπορούσε να αιτηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή την Περιφέρεια την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων προβλέπονται από το είδος και την στρεμματική έκταση της καλλιέργειάς του ή τον όγκο του ζωικού του κεφαλαίου. Το ΟΣΔΕ εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά. Η διαδικασία προέβλεπε ταυτοποίηση αυτών των εργατών γης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, στους οποίους στη συνέχεια θα χορηγούνταν μια βεβαίωση για άδεια εργασίας διάρκειας 6 μηνών, που μπορούσε να ανανεωθεί με την ίδια διαδικασία, ενώ οι ίδιοι θα ασφαλίζονταν με εργόσημο. Αυτό θα ωφελούσε και τον ασφαλιστικό φορέα. Με μια προσέγγιση τότε, είδαμε ότι η επιβολή εργοσήμου που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών γης φέρνει έσοδα στον ΟΓΑ , ΕΦΚΑ σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον υπήρξαν παρεμβάσεις μέσω της μείωσης των παραβόλων της αίτησης μετάκλησης, της κατάργησης της προκαταβολής από τον αγρότη των ασφαλιστικών εισφορών των μετακλητών εργατών γης, της αποτύπωσης της εργασίας των μετακλητών εργατών γης σε θεωρημένο βιβλίο και την απλοποίηση στην υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Όλο αυτό το εγχείρημα ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από πλευράς Περιφερειακής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης ούτε όμως τους αγρότες ούτε και από τους οικονομικούς μετανάστες, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης