Το ενεργειακό της Κρήτης και ο ρόλος του Λασιθίου με τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Ξυλούρη

11:24 π.μ. - Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023
11:12 π.μ. - Παρ, 01/24/2023
Image: Το ενεργειακό της Κρήτης και ο ρόλος του Λασιθίου με τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Ξυλούρη

Τι είπε για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τις ΑΠΕ και την αφρικανική σκόνη

Αναφορικά με τα παράκτια αιολικά πάρκα που προγραμματίζεται να γίνουν σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία τοποθετήθηκε στον Ηχώ 99,8 ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος κ. Ν. Ξυλούρης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για την παρουσίαση του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος ανάπτυξης των υπεράκτιων πάρκων, στην ανατολική Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία οριοθετούν οι παράγοντες της αγοράς την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 800 MW (600 MW στον Άγιο Νικόλαο και 200 MW στη Σητεία), υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Όπως είπε ο κ. Ξυλούρης, θέση της Περιφέρειας είναι να συζητηθεί το θέμα με τη νέα χρονιά και αφού αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές προκειμένου να υπάρχει και η θέση τους. Τώρα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι διαφορετικό θα το διαχειριστούν αναλόγως. Παρόλα αυτά ήδη φορείς και δημοτικά συμβούλια εκφράζουν την άποψή τους και τις ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό , τις επιπτώσεις στον τομέα της αλιείας και αλλού και κατ΄επέκταση της τοπικής οικονομίας. ε Αυτό που θα θέσουμε ως Περιφέρεια είναι αύξηση ανταποδοτικών, ο ενεργειακός φόρος που θα δίνεται στην Κρήτη σε ένα μεγάλο ποσοστό να δίνεται σε ενεργειακές κοινότητες και σε μικρές επιχειρήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α. θα έρθει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο για μια εκτενέστερη ενημέρωση, είπε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ξυλούρης στάθηκε στην σκόνη που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Λέγοντας ότι στην Κρήτη υπάρχουν τρεις μεγάλοι σταθμοί σε Χανιά Ηράκλειο και στο Λασίθι στη θέση Φοινοκαλιά που μετρούν στοιχεία της ατμόσφαιρας, Παρακολουθούν τα μικροσωματίδια και γίνονται μετρήσεις στοιχείων για ρύπανση. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες φορές τα μικροσωματίδια ξεπερνούν τα όρια που έχει θέσει η επιστήμη. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκδίδονται ανακοινώσεις και δελτία τύπου για ενημέρωση των πολιτών και αποφυγή κυκλοφορίας ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τελευταία έχουμε περισσότερους νοτιάδες που φέρνει τη σκόνη από τα νότια. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους επιστήμονες στους σταθμούς. Υπάρχει θέμα αλλά δεν ξεπερνά τα όρια, σημείωσε μεταξύ άλλων.