Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αείμνηστης δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη

12:56 μ.μ. - Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023
12:12 μ.μ. - Σάβ, 02/56/2023
Image: Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αείμνηστης δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο και αποκαλυπτήρια της προτομής της αείμνηστης δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου του 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε μνημόσυνο στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, υπέρ αναπαύσεως της μακαριστών αγωνιστριών αντιστασιακών διδασκάλισσας Μαρίας Λιουδάκη και Μαρίας Δρανδάκη, οι οποίες θανατώθηκαν μετά από βασανιστήρια κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και για όλα τα κατά καιρούς Μέλη της Μορφωτικής Στέγης που έχουν εκδημήσει. 

hxonews

Στον ναό σχετική ομιλία εκφώνησε η κ. Μαρία Κωστάκη, φιλόλογος καθηγήτρια και Πρόεδρος της Πολιτιστικής και Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμβέλλου, η οποία με λόγο μεστό και εύληπτο αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στη ζωή και στην πλούσια εκπαιδευτική, κοινωνική, συγγραφική και αντιστασιακή δράση της δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη, Διευθύντριας για πολλά χρόνια του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Ιεράπετρας, έως και την ημέρα του μαρτυρικού θανάτου της, στις 4 Δεκεμβρίου 1947.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και κεράσματα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αείμνηστης δασκάλας Μαρίας Λιουδάκη, στην είσοδο της ομώνυμης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιεράπετρας, που φιλοτέχνησε ο Άγγλος γλύπτης Nigel Ratcliffe, που διαμένει μόνιμα στην Κριτσά, ενώ τη βάση ο συντοπίτης μας γλύπτης Μιχάλης Βουζουνεράκης, με δαπάνες της Περιφέρειας Κρήτης. 

hxonews

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Αντώνης Χουρδάκης, η Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου, εκπρόσωποι δάσκαλοι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» και ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης, κάνοντας όλοι τους ιδιαίτερη αναφορά στην «ιέρεια της Παιδείας» Μαρία Λιουδάκη, αλλά και στη σημασία της σύνδεσης του ονόματός της με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας.    

Ακολούθησε επίσκεψη και ξανάγηση στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση επιλεγμένων βιβλίων, στο πλαίσιο της 10ης Γιορτής Βιβλίου, που συνδιοργανώνουν το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου 2023 στην Ιεράπετρα, η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, ο Δήμος Ιεράπετρας, η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Λασιθίου και η «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α». 

hxonews

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής της Μαρίας Λιουδάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας παρέστησαν ο νέος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο δημ. σύμβουλος κ. Γεώργ. Κουγιουμουτζάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Αντώνιος Χουρδάκης, η Πρόεδρος κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου, το Δ.Σ. και τα μέλη της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας και εκπρόσωποι δάσκαλοι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

hxonews

Πηγή : imis