Ντομάτα: Ο Ν. Κατής για τον νέο ιό Tomato Fruit Blotch Virus που έχει εμφανιστεί και στην Ιεράπετρα

7:58 μ.μ. - Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024
07:02 μ.μ. - Κυρ, 11/58/2024
Image: Ντομάτα: Ο Ν. Κατής για τον νέο ιό Tomato Fruit Blotch Virus που έχει εμφανιστεί και στην Ιεράπετρα

Ο Ν. Κατής, ιολόγος ,ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή Γεραπετρίτικη Γη για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης και για τον ιό Tomato Fruit Blotch Virus που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ιεράπετρα

Ένας νέος ιός με το όνομα Tomato Fruit Blotch Virus έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 2022 στον Ασπρόπυργο. Ακολούθησε η Ιεράπετρα και η Εύβοια. «Καταλαβαίνουμε ότι έχει προσβληθεί ένα φυτό από τις κηλιδώσεις που θα δούμε στους καρπούς με συνέπεια να μην ωριμάζουν οι καρποί αυτοί ομοιόμορφα.»

Αν δεν έχει εμπειρία κάποιος, είναι εύκολο να μπερδέψει τα συμπτώματα με αυτά της καστανής ρυτίδωσης γι’ αυτό απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος. Ένα θετικό είναι ότι ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται μέσω των χεριών και έτσι η διασπορά στο θερμοκήπιο είναι περιορισμένη.

Ο ιός Tomato Fruit Blotch Virus μεταδίδεται με  ακάρεα και η διασπορά είναι αργή.  Είναι ένα ιδιόμορφο παθογόνο και δεν το γνωρίζουμε καλά – υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες διεθνώς – οπότε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά προς το παρόν”. 

Σχετικά με τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, ο κ. Κατής ανέφερε ότι υπάρχουν στην αγορά τα ανεκτικά υβρίδια. Αναλυτικότερα, τα ανεκτικά υβρίδια μπορούν να μολυνθούν αλλά η παραγωγή επηρεάζεται ελάχιστα έως καθόλου.

Ανθεκτικά υβρίδια δεν υπάρχουν ακόμη στην αγορά. «Όταν χρησιμοποιεί κάποιος ένα ανεκτικό υβρίδιο πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής. Με άλλα λόγια, αν βρεθούν φυτά με καστανή ρυτίδωση, πρέπει πρώτα να απομονωθούν και έπειτα να καούν. Φυσικά δεν πρέπει να έρχονται οι εργάτες σε επαφή με αυτά τα φυτά.»

Ευτυχώς έχουν εντοπιστεί γονίδια που δίνουν αντοχή στα φυτά απέναντι στην καστανή ρυτίδωση και είναι θέμα χρόνου να βγουν στην αγορά τα ανθεκτικά υβρίδια.

Η καστανή ρυτίδωση αποτελεί πρόβλημα κυρίως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και το μεγαλύτερο θέμα υπάρχει στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα κ.α. Στην ουσία το πρόβλημα εξαρτάται από το πόσο εντατική είναι η καλλιέργεια, τονίζει ο κ. Κατής.

Ακούστε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ν.Κατή στην "Γεραπετρίτικη Γη "