Σιγουράκης: Συνεχίζουν την δυναμική πορεία τους τα κηπευτικά Ιεράπετρας παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν

12:13 μ.μ. - Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Παρ, 01/13/2024
Image: Σιγουράκης: Συνεχίζουν την δυναμική πορεία τους τα κηπευτικά Ιεράπετρας παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν

Για την εικόνα των κηπευτικών μίλησε ο κ. Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, στην εκπομπή "Γεραπετρίτικη Γη"

Οι ποσότητες παραγωγής είναι αρκετά υψηλές αυτή την περίοδο γιατί ο καιρός βοηθάει στο να γίνει η συγκομιδή των προϊόντων, ειδικά στην ντομάτα και στα ντοματίνια.

Από την άλλη μεριά, τα αγγούρια ελαττώνονται καθώς έχει δοθεί η παραγωγή πολύ νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να φτάνουν στο τέλος της παραγωγής τους. «Αποτελεί γεγονός πως όσοι έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις πετυχαίνουν καλύτερες τιμές σε σύγκριση με παραγωγούς που είναι σε μεταγενέστερο στάδιο της παραγωγής τους.»

Το ενδιαφέρον στην εξαγωγή του αγγουριού είναι μεγάλο παρόλο που η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή. Η τιμή των αγγουριών διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή καθώς κυμαίνεται στα 80-90 λεπτά. Επιπλέον, η πιπεριά κέρατο διατηρείται πάνω από 2 ευρώ και η πιπεριά φλωρίνης κυμαίνεται από 1,80 έως 1,90 ευρώ. Δεν περνάει απαρατήρητη η έντονη ζήτηση σε πιπεριά πλαυκά και κουπάτη λόγω της μείωσης της παραγωγής. «Έτσι η τιμή τους διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ περίπου.» Τέλος, η μελιτζάνα κυμαίνεται από 0,90 λεπτά έως 1 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις που ξεφεύγουν οι τιμές των προϊόντων, γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες και έτσι οι τιμές της ελληνικής αγοράς επανέρχονται σε χαμηλά επίπεδα.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών από άλλες χώρες, ο κ. Σιγουράκης τόνισε πως πρώτη φορά κινητοποιούνται χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική αυτή προβλέπει τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων. Όμως αν γίνει απότομα αυτή η μετάβαση, ο παραγωγός θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του και αυτό συνεπάγεται με μείωση του εισοδήματός του.

Σε ερώτηση σχετικά με το φυτογειονομικό διαβατήριο, ο κ. Σιγουράκης απάντησε πως όσοι παράγουν πιπεριά και μελιτζάνα έχουν ξεκινήσει ήδη τις ενέργειες με τους γεωπόνους τους ώστε να ελεγχθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Στην συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην διεύθυνση γεωργίας προκειμένου να παραλάβουν το φυτογειονομικό διαβατήριο και να μπορούν να ταξιδεύουν τα προϊόντα τους.

Κλείνοντας, ο κ. Σιγουράκης υπογράμμισε πως οι νότιοι άνεμοι και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια έχουν δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε συνδυασμό με τις ιώσεις.