Σιγουράκης: Όσο μειώνεται η εγχώρια παραγωγή κηπευτικών τόσο θα γίνονται εισαγωγές

11:48 π.μ. - Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Παρ, 08/48/2024
Image: Σιγουράκης: Όσο μειώνεται η εγχώρια παραγωγή κηπευτικών τόσο θα γίνονται εισαγωγές

Ο Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, μίλησε, όπως κάθε Πέμπτη, στην εκπομπή "Γεραπετρίτικη Γη" για την πορεία των κηπευτικών

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το εάν πραγματοποιούνται εισαγωγές, ο ίδιος απάντησε πως οι εισαγωγές δεν θα σταματήσουν να γίνονται, το θέμα είναι όμως να ελέγχονται τα προϊόντα αυτά όπως ελέγχονται και τα δικά μας όταν διανέμονται εκτός Ελλάδας. «Δυστυχώς η παραγωγή ντομάτας δεν επαρκεί γι’ αυτό και γίνονται εισαγωγές.»

Σχετικά με την εικόνα των κηπευτικών προϊόντων, ο κ. Σιγουράκης μας πληροφόρησε πως την εβδομάδα αυτή η ντομάτα κυμάνθηκε από 60 έως 80 λεπτά και το βελανίδι από 2,20 έως 2,50 ευρώ. Τα αγγούρια και οι πιπεριές κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή και η τιμή της μελιτζάνας ήταν περίπου στο 1 ευρώ.

Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν οι παραγωγοί ετοιμάζονται για δεύτερη καλλιέργεια, ο κ. Σιγουράκης επισήμανε πως πολλοί παραγωγοί έως τέλος του Μαρτίου θα διατηρήσουν την καλλιέργεια των αγγουριών που έχουν ήδη και μετά θα σταματήσουν, μιας και η συγκεκριμένη καλλιέργεια έδωσε πολύ νωρίτερα τα προϊόντα λόγω του πολύ καλού καιρού που επικράτησε στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για δεύτερη καλλιέργεια αγγουριών ή για καλλιέργεια ντομάτας και βελανιδιών.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που υπάρχουν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες εξαιτίας του καιρού, τόνισε ο κ. Σιγουράκης σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την κατάσταση των καλλιεργειών. Πιο αναλυτικά, οι νότιοι άνεμοι σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ηλιοφάνεια έχουν ως συνέπεια να δίνουν την παραγωγή γρηγορότερα αλλά και να αυξάνονται οι αρρώστιες στα φυτά, ιδιαίτερα στην ντομάτα.

Σε ερώτηση για το εάν θα αυξηθούν οι τιμές την περίοδο της Σαρακοστής, ο κ. Σιγουράκης υπογράμμισε πως όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα και ανοίγουν οι τουριστικές αγορές, θα υπάρξει αύξηση στην ζήτηση των κηπευτικών προϊόντων.

Το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσει κάποιος μέσα στο θερμοκήπιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, επισήμανε ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι εφικτό να γίνονται καλλιέργειες όλο τον χρόνο. Με άλλα λόγια, τα κηπευτικά δεν έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν όπως θα έπρεπε λόγω των ακατάλληλων συνθηκών που επικρατούν. Αυτό πρακτικά δημιουργεί σύγχυση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία καθώς θέλουν να είναι βέβαιοι πως θα έχουν όλον τον χρόνο την ποσότητα προϊόντων που απαιτείται.