Σιγουράκης: "Λάσπωσε" η αγορά στο βελανίδι την προηγουμένη εβδομάδα

11:25 π.μ. - Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Τρί, 19/25/2024
Image: Σιγουράκης: "Λάσπωσε" η αγορά στο βελανίδι την προηγουμένη εβδομάδα

Ο κ. Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, φιλοξενήθηκε στην "Γεραπετρίτικη Γη", όπως κάθε Πέμπτη

Την εβδομάδα αυτή η ντομάτα παρουσίασε μια σταθεροποίηση στην τιμή της και πιο συγκεκριμένα κυμάνθηκε από 60 έως 85 λεπτά. Ευτυχώς όμως οι μεγάλες ποσότητες της ντομάτας διοχετεύονται στην αγορά και δεν μένουν απούλητες. Ωστόσο ανησυχία προκάλεσε η ποσότητα των βελανιδιών, η οποία είναι τεράστια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά. Ο κ. Σιγουράκης τόνισε πως οι παραγωγοί περιμένουν με ανυπομονησία να ανοίξουν οι τουριστικές αγορές για να αυξηθεί η ζήτηση των προϊόντων. « Οι παραγωγοί δίνουν εντολή να πωληθεί το προϊόν τους ακόμα και σε χαμηλότερη τιμή, ωστόσο δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους εμπόρους.»

Συνεχίζοντας, οι εξαγωγές ενδιαφέρονται για ποιοτικά αγγούρια αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να βρεθούν. Μόνο οι παραγωγοί που φύτεψαν νωρίτερα αγγούρι Κνωσσού μπορούν να πουλήσουν τώρα πάνω από 1 ευρώ. Οι παλιές καλλιέργειες στις οποίες έχει υποβαθμιστεί πολύ η ποιότητα κυμαίνονται από 50 έως 70 λεπτά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιλογές των παραγωγών ως προς την δεύτερη καλλιέργεια, ο κ. Σιγουράκης απάντησε πως οι παραγωγοί στρέφονται στο αγγούρι Κνωσσού και στο μακρύ. Αξίζει να σημειωθεί πως αποφεύγουν την παραγωγή της ντομάτας εξαιτίας των ιώσεων που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη.

Μια λύση για τις ιώσεις είναι τα υβρίδια τα οποία εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε αυτές. Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που στρέφονται στα υβρίδια για να μπορέσουν να φτάσουν την παραγωγή τους στην επιθυμητή χρονική διάρκεια. Ωστόσο η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει οι παραγωγοί να βλέπουν το θέμα σφαιρικά.