Ανοιξιάτικες φυτεύσεις: Επενδύουν σε βελανίδι και αγγούρι οι παραγωγοί της Ιεράπετρας

12:12 μ.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Παρ, 22/12/2024
Image: Ανοιξιάτικες φυτεύσεις: Επενδύουν σε βελανίδι και αγγούρι οι παραγωγοί της Ιεράπετρας

Ο Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, μας πληροφόρησε για την πορεία των κηπευτικών αυτήν την εβδομάδα μιλώντας στην εκπομπή "Γεραπετρίτικη Γη"

Αρχικά, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας λειτούργησε θετικά για τις τιμές των κηπευτικών. Αναλυτικότερα, το βελανίδι κυμάνθηκε από 2,30 έως 2,60, η ντομάτα από 0,90 έως 1,20 και η πιπεριά από 1,80 έως 2,10. Παρατηρήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους εξαγωγείς για το αγγούρι και οι τιμές κυμάνθηκαν από 0,60 έως 0,70 λεπτά για την παλιά καλλιέργεια ενώ για την καινούρια οι τιμές κυμάνθηκαν από 0,95 λεπτά έως 1 ευρώ. Ο κ. Σιγουράκης τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στις τιμές καθώς αν αυξηθούν πολύ τότε παρατηρούνται πολλές εισαγωγές.

Ως προς τις ποσότητες των κηπευτικών, παρατηρείται μια αύξηση στην ντομάτα και στο βελανίδι καθώς η ηλιοφάνεια ευνόησε την ωρίμανση των κηπευτικών και έτσι υπήρξε μεγαλύτερη παραγωγή το τρέχον διάστημα. Ακόμη, οι καλλιεργητές ντομάτας πάντα στόχευαν να δώσουν την μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής τους κατά την διάρκεια του Πάσχα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές. Όμως φέτος τα σχέδια τους άλλαξαν εξαιτίας της καλοκαιρίας και οι μεγάλες ποσότητες έχουν ήδη δοθεί στην αγορά.

Κλείνοντας, οι παραγωγοί διανύουν τώρα την περίοδο της δεύτερης καλλιέργειας και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην καλλιέργεια του αγγουριού, του βελανιδιού και της ντομάτας.