Κατάλληλα για τις συνθήκες της περιοχής μας με υψηλή παραγωγή και εύκολη διαχείριση τα υβρίδια "ΣΠΥΡΟΥ"

12:59 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024
12:04 μ.μ. - Δευ, 08/59/2024
Image: Κατάλληλα για τις συνθήκες της περιοχής μας με υψηλή παραγωγή και εύκολη διαχείριση τα υβρίδια "ΣΠΥΡΟΥ"

Στην "Ιεραπετρίτικη Γη" μίλησαν ο Νίκος Δελημπαλταδάκης- Υπεύθυνος Πειραματισμού και Ανάπτυξης της ομάδας "Σπύρου" και ο Γιώργος Αχλάτης, Υπεύθυνος Πωλήσεων της εταιρείας "Σπύρου"

Η εταιρεία "Σπύρου" είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα, στο χώρο του πολλαπλασιαστικού υλικού και η πρώτη που εισήγαγε το πρώτο υβρίδιο, το οποίο πουλάει ακόμα. Είναι μια καθαρά Ελληνική εταιρία με θυγατρικές και σε άλλες χώρες.

Αν και η εταιρεία έχει ταυτιστεί τόσο στη συνείδηση του καλλιεργητή όσο και του καταναλωτή για το σπόρο, με το γνωστό ‘’Σπόροι Σπύρου’’, δραστηριοποιείτε και σε άλλους τομείς. Έχει δικό της γενετικό πρόγραμμα στη μεγάλη καλλιέργεια, σπόρους κηπευτικών και παραγωγή σποροφύτων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα κηπευτικών της εταιρείας για την Ιεράπετρα, η εταιρεία "Σπύρου" έχει συνεργασία με πολύ μεγάλο Ολλανδικό οίκο (ENZA ZADEN), των σπόρων του οποίου είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος και τα προϊόντα που παρουσιάζονται στην Κρητική αγορά προέρχονται από αυτόν τον οίκο. Η διαδικασία επιλογής προϊόντων είναι επίσης σημαντική για την Σπύρου. Λόγω της μεγάλης εμπειρίας της εταιρίας στο χώρο, έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις τάσεις που υπάρχουν και να κατανοεί τις ανάγκες της καλλιέργειας προσφέροντας σπόρους με υψηλή παραγωγή και ευκολία στην διαχείριση, με έμφαση τη μείωση στις εργατοώρες. Δύο παραδείγματα είναι η πιπεριά φλωρίνης Meshur (M48) και το βελανίδι Santyplum της εταιρίας.

hxonews

Η καστανή ρυτίδωση στην τομάτα προς το παρών είναι ήπιας μορφής λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών ωστόσο από εδώ και πέρα θα είανι πιο έντονα τα συμπτώματα. Ο κ. Αχλάτης είπε οτη η εξάπλωση ευνοείται από την χαλάρωση των μέτρων και τους «δανεικούς» εργάτες. Με δεδομένο την εξάπλωση της ο κ. Δελημπαλταδάκης μας έδωσε διευκρινήσεις για τον όρο ανθεκτικότητα υψηλή η χαμηλή. Ο ISF χώρισε τα φυτά σε τέσσερις κατηγορίες: σε ευαίσθητα (καμία άμυνα), άνοσα (που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν) και σε αυτά με ενδιάμεση ή υψηλή ανεκτικότητα τα οποία έχουν καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στα ευαίσθητα. Οι εταιρείες προς ενημέρωση του παραγωγού είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τι είδους ανθεκτικότητα έχει ο κάθε σπόρος. Η ενδιάμεση ανθεκτικότητα αναγράφεται ως IR και η υψηλή ως HR. Η εταιρεία "Σπύρου" έχει την τομάτα 51361 Lesvos με γονίδιο που δίνει υψηλή ανθεκτικότητα στην καστανή ρυτίδωση.

Ρωτήθηκε εάν είναι σημαντικό για ένα υβρίδιο να έχει και άλλα χαρακτηριστικά πέρα από αυτά της ανθεκτικότητας, όπως γεύση, διατηρησιμότητα, ομοιομορφία, άρωμα και υψηλή παραγωγή. Η εταιρία "Σπύρου" κάνει την επιλογή των σπόρων τόσο με βάση την ανθεκτικότητα όσο και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω με τη βοήθεια τόσο των γεωπόνων όσο και των ίδιων των παραγωγών.

Τέλος, μας ενημέρωσαν για την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα 30 Μαΐου στο "Μελίνα Μερκούρη' στις 19:00 μμ με κεντρικό θέμα την καστανή ρυτίδωση καθώς και το εμπορικό αλλά και το κομμάτι της γενετικής, με ομιλητές από την Αθήνα και το εξωτερικό.