82 χιλιοστά. Το ύψος της βροχής στην Ιεράπετρα τον Δεκέμβριο

9:29 π.μ. - Σάββατο, 1 Απριλίου 2017
09:04 π.μ. - Σάβ, 01/29/2017
Image: 82 χιλιοστά. Το ύψος της βροχής στην Ιεράπετρα τον  Δεκέμβριο

Ο μετεωρολογος Μ Λέκκας καταγράφει τα στοιχεία όλης της Κρήτης

Αξιόλογα χαρακτηρίζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη για το μήνα Δεκέμβριο 2016.
 
Αξιοσημείωτες είναι επίσης και οι δύο χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικά ύψη χιονιού, για τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουμε καμία επίσημη πληροφορία λόγω έλλειψης μετεωρολογικών οργάνων μέτρησης ύψους χιονιού. Στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται τα ύψη βροχής, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο των Μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται εγκατεστημένοι ανά Νομό της Κρήτης.
 
Το δίκτυο αυτό των μετεωρολογικών σταθμών περιλαμβάνει σταθμούς που ανήκουν σε διάφορους φορείς της Κρήτης καθώς και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι περισσότεροι όμως εξ’αυτών παρακολουθούνται και συντηρούνται από ερασιτεχνικές ομάδες φίλων της Μετεωρολογίας στους οποίους πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους.
 
Στο Ν. Χανίων τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην βόρεια ορεινή ζώνη με τα Ασκύφου να υπερέχουν με μέγιστο τα 472,6 Χλστ. Το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ύψος σε ολόκληρη την Κρήτη. Εκτιμάται βέβαια ότι πιθανά μεγάλο θα είναι το ύψος βροχής και στο Ξυλόσκαλο του Οροπεδίου του Ομαλού που δυστυχώς έχει διακοπεί η λειτουργία του, πιθανά λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία. Στα βόρεια του νομού Χανίων σημαντικό ύψος βροχής σημειώνεται στο Βάμο με 288,4 Χλστ. , αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ύψος που καταγράφεται στην Κάνδανο με 270 Χλστ. καθότι οι εκδηλώσεις του καιρού σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του μήνα ήταν από βόρεια ρεύματα τα οποία λόγω δυναμικών αιτίων ευνοούν περισσότερο τις βροχοπτώσεις στα βόρεια του νησιού. Σημαντικό όμως χαρακτηρίζεται και το ύψος βροχής της Παλαιοχώρας με 134,6 Χλστ. και της Γαύδου με 38,6 Χλστ. για τον ίδιο λόγο.



Στο Ν. Ρεθύμνου το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στο Δήμο Αμαρίου και συγκεκριμένα στο Φουρφουρά με 420,8 Χλστ., ενώ τα Ανώγεια που βρίσκονται στη Βόρεια προσήνεμη πλευρά του Ψηλορείτη σημείωσαν 363,4 Χλστ. Αρκετά μικρότερο όμως ήταν το ύψος βροχής στην πόλη του Ρεθύμνου με 131,2 Χλστ., αν και εκτιμάται ότι λίγο πιο ανατολικά της πόλης τα ύψη βροχής πρέπει να ήταν πολύ υψηλότερα. Απόλυτα δικαιολογημένο είναι το ύψος βροχής που σημειώθηκε στην Αγ. Γαλήνη με 87 Χλστ. και κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρινόμενο με τα μικρότερα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε κοντινές νότιες περιοχές του Ν. Ηρακλείου.




Στο Ν. Ηρακλείου το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Μεταξοχώρι με 251,2 Χλστ.,του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Αυτό που αξίζει προσοχής είναι η μεγάλη διαφορά υψών βροχής που καταγράφηκαν στον ίδιο Δήμο μεταξύ των Αρχανών με 223,6 Χλστ. και του Μεσοχωρίου με 81,8 Χλστ., γεγονός που δικαιολογείται από γεωμορφολογικούς παράγοντες προσανατολισμού των περιοχών αυτών. Τα μικρότερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα νότια τμήματα του Νομού Ηρακλείου, τα οποία όμως απέχουν μακρά από τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε άλλες νότιες περιοχές των υπόλοιπων νομών της Κρήτης.




Στο Ν. Λασιθίου, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό ύψος βροχής καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο με 346,4 Χλστ. Αντίστοιχα σημαντικό, αν και πολύ μικρότερο, ύψος βροχής σημειώθηκε στην Ιεράπετρα με 82 Χλστ.