Β. Δρίμτζιας: Καμπανάκι για την αγροτική Ιεράπετρα – Τι λέει για το νερό, τις καλλιέργειες και τη βιωσιμότητα της παραγωγής

11:51 π.μ. - Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Πέμ, 24/51/2025
Image: Β. Δρίμτζιας: Καμπανάκι για την αγροτική Ιεράπετρα – Τι λέει για το νερό, τις καλλιέργειες και τη βιωσιμότητα της παραγωγής

Σε μια εκτενή και ουσιαστική παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», ο κ. Βαγγέλης Δρίμτζιας, Υπεύθυνος της εταιρείας IQ Crops, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί αυτή την περίοδο στον αγροτική Ιεράπετρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη του νερού

Ο κ. Βαγγέλης Δρίμτζιας, υπεύθυνος της εταιρείας IQ Crops, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση στον κάμπο της Ιεράπετρας. Εστιάζοντας στο νερό – την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητά του – τόνισε πως η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα της παραγωγής και αλλάζει τα δεδομένα για τους καλλιεργητές της περιοχής.

«Η ποσότητα του νερού είναι σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, όμως η ποιότητα έρχεται αμέσως μετά. Η υφαλμύρωση έχει ήδη επηρεάσει πολλές γεωτρήσεις, και αυτό αποτυπώνεται στην αγωγιμότητα και στα επίπεδα χλωρίου που μετράμε στο νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει υφάλμυρο νερό για τις καλλιέργειες

Όπως εξήγησε ο κ. Δρίμτζιας, το υφάλμυρο νερό περιέχει αυξημένες συγκεντρώσεις χλωρίου και νατρίου, δύο στοιχείων που ανταγωνίζονται κρίσιμα θρεπτικά για το φυτό όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το άζωτο. Αυτή η χημική σύγκρουση στη ριζόσφαιρα οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών και τελικά σε μείωση της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

«Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι με τις ίδιες καλλιεργητικές συνθήκες, ο παραγωγός μπορεί να έχει μέχρι και 20% μικρότερη απόδοση. Επηρεάζεται και το μέγεθος των καρπών, δηλαδή έχουμε μικροκαρπία, κάτι που σε προϊόντα όπως η πιπεριά ή το αγγούρι είναι καθοριστικό», ανέφερε.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, ορισμένα είδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αλατότητα. Οι πιπεριές, τα αυτόρριζα αγγούρια και γενικά τα μη εμβολιασμένα φυτά είναι πιο ευάλωτα. Αντίθετα, εμβολιασμένα φυτά και ποικιλίες μεγαλόκαρπες ή πιο ανθεκτικές στην αλατότητα, όπως κάποιες ντομάτες, έχουν καλύτερη συμπεριφορά.

Αύξηση κόστους και ανάγκη για περισσότερο νερό

Η χρήση υφάλμυρου νερού οδηγεί και σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας, καθώς απαιτείται περισσότερη άρδευση για να «ξεπλυθούν» τα άλατα από τη ρίζα και να μη συσσωρευτούν στη ριζόσφαιρα.

«Αν έχεις 500 ppm χλώριο στο νερό και ρίχνεις λίγο, τότε στη ρίζα αυτό γίνεται 1.000 ή και 1.200. Χρειάζεται περισσότερο νερό για να κρατήσεις τα επίπεδα αλατότητας χαμηλά – και αυτό σημαίνει αυξημένα έξοδα», υπογράμμισε.

Τα ειδικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να βοηθηθεί το φυτό σε συνθήκες στρες δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι βοηθητικά μέσα, που δεν υποκαθιστούν το καλό νερό και επιπλέον αυξάνουν το κόστος.

Το φράγμα «στεγνώνει» και το μέλλον είναι αβέβαιο

«Αν συνεχίσουμε να αντλούμε άναρχα, τα πηγάδια που σήμερα έχουν αγωγιμότητα 2 ή 2,5 χιλιάδες, σε λίγους μήνες θα πάνε στο 6. Και τότε, το νερό δεν θα είναι απλώς κακής ποιότητας – θα είναι άχρηστο για πολλές καλλιέργειες.»

Αναγκαίος ο σχεδιασμός για το αύριο – υδροπονία, αφαλάτωση και επιλογή φυτών

Ο κ. Δρίμτζιας ανέφερε ότι ήδη αρκετοί παραγωγοί σκέφτονται τη μετάβαση σε υδροπονία, μια καλλιεργητική μέθοδο που προσφέρει καλύτερο έλεγχο στη χρήση του νερού, ιδιαίτερα σε συνθήκες αλατότητας.

«Η υδροπονία σου δίνει δυνατότητα να ξεπλένεις πιο εύκολα και να διαχειρίζεσαι τη συγκέντρωση αλάτων», τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την επιλογή πιο ανθεκτικών ποικιλιών, ενώ δήλωσε πως πρέπει άμεσα να εξεταστεί η υλοποίηση αφαλάτωσης, ακόμα και σε συλλογικό επίπεδο, με χρονοδιάγραμμα και σαφή στόχο.

«Η παραγωγή δεν είναι όπως παλιά – είναι πρόκληση»

Κλείνοντας, ο κ. Δρίμτζιας απηύθυνε κάλεσμα στους παραγωγούς να δουν την κατάσταση με σοβαρότητα και στρατηγική σκέψη:

«Πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές για να σωθούμε. Οι παλιές εποχές που “έσπερνες και περίμενες” έχουν περάσει. Η παραγωγή σήμερα είναι γεμάτη προκλήσεις. Όποιος θέλει να μείνει στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λειτουργήσει με νέα εργαλεία, τεχνογνωσία και προσαρμογή.»

Επόμενος σταθμός, ο Σεπτέμβρης, με τους αγρότες της Ιεράπετρας να αναζητούν λύσεις, να μελετούν υβρίδια, καλλιεργητικά σχήματα, αλλά και – ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα – τη μετάβαση στην υδροπονία και τη χρήση αφαλατωμένου νερού. Όπως είπε και ο ίδιος:

«Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να πάψουμε να τις αναβάλλουμε.»