Ο Μ. Πλατής στον Ηχώ 99,8 για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: "Πλαστά πιστοποιητικά, εικονικά ζώα και ένα σύστημα που αφέθηκε στην τύχη του"

12:21 μ.μ. - Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025
12:07 μ.μ. - Πέμ, 24/21/2025
Image: Ο Μ. Πλατής στον Ηχώ 99,8 για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: "Πλαστά πιστοποιητικά, εικονικά ζώα και ένα σύστημα που αφέθηκε στην τύχη του"

Ο Μιχάλης Πλατής, υπεύθυνος της εταιρείας AgroΑναπτυξιακή στον Ηχώ 99,8 για το σκάνδαλο επιδοτήσεων και τις παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8, ο Μιχάλης Πλατής, υπεύθυνος της εταιρείας AgroΑναπτυξιακή, προχώρησε σε μια αποκαλυπτική ανάλυση της υπόθεσης που συγκλονίζει τον αγροτικό κόσμο: τις παρατυπίες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τα εικονικά βοσκοτόπια, τα πλαστά πιστοποιητικά και τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Όλοι το ήξεραν, αλλά κανείς δεν αναλάμβανε ευθύνη»

Ο κ. Πλατής ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το σκάνδαλο των εικονικών δηλώσεων και των υπερεκτιμημένων επιδοτήσεων ήταν γνωστό σε πολλούς, όμως κανείς δεν ανέλαβε ποτέ ευθύνη, ούτε από τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε από το αρμόδιο Υπουργείο.

«Όλοι γνώριζαν. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πρόβλημα δεν ξεκινά τώρα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν πάντα ένας πολύπαθος οργανισμός που αφέθηκε συνειδητά στην τύχη του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ιδιώτες «κράταγαν τα κλειδιά» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατά την ανάλυση του κ. Πλατή, το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ και της διαχείρισης επιδοτήσεων βρέθηκε επί χρόνια στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι λειτουργούσαν με καθοριστική επιρροή.

«Το ηλεκτρονικό σύστημα και η βάση δεδομένων δεν ελέγχονταν από το κράτος. Οι ιδιώτες έτρεχαν το σύστημα, και αυτό άνοιγε και έκλεινε κατά βούληση», τόνισε.«Από το 2014, μάλιστα, οι δύο βασικοί φορείς που διαχειρίζονταν το σύστημα ανήκαν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο».

Η AgroΑναπτυξιακή, όπως δήλωσε ο ίδιος, ήταν ένας από τους δύο φορείς που πιστοποιήθηκαν πρώτοι στην Κρήτη και από την αρχή στάθηκε απέναντι στο μοντέλο αυτό, εκφράζοντας ενστάσεις και ζητώντας διαφάνεια στο κόστος των υπηρεσιών.

Τεχνικές λύσεις με «παραθυράκια» και πλαστά δικαιολογητικά

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις λεγόμενες τεχνικές λύσεις που εφαρμόστηκαν για να παρακαμφθούν προβλήματα όπως η έλλειψη βοσκήσιμων εκτάσεων — ιδίως στην Κρήτη. Έτσι, επιτράπηκε να δηλώνονται βοσκοτόπια εκτός νομού, ακόμα και χωρίς την ύπαρξη ζώων.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση ξέφυγε. Παραγωγοί «έσπαγαν» ΑΦΜ, δηλώνονταν ψευδή Ε9, εμφανίζονταν εικονικά ζώα και πλαστά πιστοποιητικά βιολογικών και άλλων καλλιεργειών.

«Υπήρχε παραγωγός που δήλωσε ότι διαθέτει βοσκοτόπια, απλά επειδή τα ανέφερε στο Ε9 του. Και αυτά περνούσαν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο», σχολίασε ο κ. Πλατής.

Παθογένειες και αδυναμία ελέγχου: «Δεν υπάρχουν μηχανισμοί»

Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά όλο το διοικητικό σύστημα:

  1. Η ΑΑΔΕ δέχεται Ε9 χωρίς διασταύρωση.
  2. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες.
  3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει διασταυρώσεις, αλλά δεν έχει εργαλεία ελέγχου επί τόπου.

«Αν δεν υπάρχει προσωπικό να κάνει φυσικούς ελέγχους, όλα γίνονται στο περίπου. Ο ελεγκτικός ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μόνο στα χαρτιά».

Ο ρόλος των ΚΥΔ: «Φέραμε την ευθύνη, αλλά όχι τη δυνατότητα»

Ο κ. Πλατής εξήγησε πως οι φορείς υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) βρέθηκαν και αυτοί στο στόχαστρο, αν και ο ρόλος τους περιορίζεται στο να ελέγχουν τυπικά δικαιολογητικά, όπως τα Ε9, τα τακ και τις ταυτότητες.

«Οι αιτήσεις γίνονταν με ευθύνη του παραγωγού. Όμως όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ είδε ότι υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, μετέφερε την ευθύνη και στα ΚΥΔ. Ανέλαβαν ευθύνες χωρίς να έχουν δυνατότητα ελέγχου.»

Στόχος: να υπάρξει κάθαρση – αλλά πώς;

Ο Μιχάλης Πλατής δεν μάσησε τα λόγια του:

«Το μέγεθος της απάτης είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαίνεται. Κι όσες ποινές κι αν επιβληθούν, πολλοί ένοχοι θα μείνουν ατιμώρητοι».

Πρότεινε δε, ως ρεαλιστική λύση την αξιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, ώστε να επιβεβαιώνονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα πριν τη χορήγηση ενισχύσεων. Παράλληλα, κάλεσε την πολιτεία να σπάσει αυγά και να σταματήσει να λειτουργεί με λογική συγκάλυψης.

«Δεν είναι μόνο η Κρήτη – όλη η χώρα έχει πρόβλημα»

Ο κ. Πλατής ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Κρήτη, παρά την εικόνα που προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν:

«Και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν πανομοιότυπες παρανομίες. Το να στοχοποιείται η Κρήτη είναι άδικο και αποπροσανατολιστικό.»

«Το σύστημα κάποτε πρέπει να διορθωθεί – για τους τίμιους παραγωγούς»

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Πλατής επανέλαβε την ανάγκη να προστατευθούν οι υγιείς και τίμιοι παραγωγοί, οι οποίοι υφίστανται σήμερα αδικίες και καθυστερήσεις εξαιτίας της γενικευμένης καχυποψίας.

«Κάποια στιγμή πρέπει να διορθωθεί το σύστημα, να υπάρξει δικαιοσύνη. Και όσοι παίζουν με εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των υπολοίπων, να τιμωρηθούν.»