Θα αφήσουμε να γίνουν ανεμογεννήτριες σε χώρο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

12:38 μ.μ. - Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
12:02 μ.μ. - Παρ, 21/38/2020
Image: Θα αφήσουμε να γίνουν ανεμογεννήτριες σε χώρο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

Ο Γ. Τομαδάκης μέλος συμβουλίου Κάτω Χωριού και ο αρχαιολόγος Ν. Παναγιωτάκης στον Ηχώ 99,8

Την αντίθεσή τους εκφράζουν πολίτες της Ιεράπετρας και μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για βιώσιμο Περιβάλλον» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε λόφο κοντά στο Κάτω Χωριό. Μετά από μια σειρά ενεργειών που έχουν γίνει από πλευράς τους απευθυνόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες, πλέον το θέμα μέσω επιστολής τους έρχεται ως αναφορά από τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Μανώλη Θραψανιώτη και τους λοιπούς βουλευτές του νησιού του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους «Ο Ισθμός της Ιεράπετρας είναι το στενότερο σημείο της Κρήτης, μια πεδινή και ημιορεινή λωρίδα γής μήκους 14 χιλιομέτρων, που ενώνει το Βόρειο με το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Στο Βορρά βρίσκεται η κοινότητα της Παχειάς Άμμου με τα όμορφα χωριά της, στον νότο η πόλη της Ιεράπετρας. Ο Ισθμός περιβάλλεται από όμορφες οροσειρές και το διάσημο φαράγγι του Χα αποτελεί εμβληματικό σημείο της ανατολικής Κρήτης. Στο μέσο της απόστασης βρίσκονται τα γραφικά χωριά της κοινότητας Κάτω Χωριού και δίπλα σε ένα από αυτά, την Επισκοπή, εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2018 η εγκατάσταση αιολικού πάρκου από εταιρία με τέσσερις ανεμογεννήτριες ύψους, με την πτερωτή, ενενήντα (90) μέτρα,. Η όλη κατασκευή που θα περιλαμβάνει και υποσταθμό, μπετά και δρόμους θα βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο του Ισθμού και θα είναι ορατή στην κυριολεξία από παντού! Σε μια μεγάλη περιοχή που κάθε χρόνο δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και βέβαια από την πόλη της Ιεράπετρας. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να εγκαθιστούμε ανεμογεννήτριες στο όρος του Αιγάλεω στην Αττική. Υπάρχουν πολλές ενστάσεις σχετικά με την χρησιμότητα και την σκοπιμότητα αυτής της μορφής επενδύσεων, το πραγματικό ενεργειακό όφελος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όμως στην περίπτωση της συγκεκριμένης επένδυσης αυτή δεν θα έπρεπε όχι μόνον να έχει εγκριθεί αλλά κάν να τεθεί προς συζήτηση» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Επισημαίνουν δε πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας εξέδωσε ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας του Κάτω Χωριού επίσης, ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας, η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας, Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος και πολλοί ακόμη φορείς.

Το μέλος της Πρωτοβουλίας κ. Γιώργος Τομαδάκης και μέλος του τοπικού Συμβουλίου Κάτω Χωριού μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το ιστορικό, τις ενέργειες που έχουν γίνει, τους προβληματισμούς τους ενώ από την πλευρά του ο αρχαιολόγος κ. Νίκος Παναγιωτάκης ανέλυσε το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή όπου προβλέπεται να γίνει η επένδυση.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Τομαδάκη:

-