Θέμα ημερών τα χελωνάκια να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις παραλίες της Ιεράπετρας

11:42 π.μ. - Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020
11:08 π.μ. - Τρί, 04/42/2020
Image: Θέμα ημερών τα χελωνάκια να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις παραλίες της Ιεράπετρας

Ας τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι της ζωής τους

Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι με τους απίστευτους χρωματισμούς στον ουρανό τραβά κάθε καλοκαίρι τα βλέμματα των πολιτών που προσπαθούν να το απαθανατίσουν. Το φεγγάρι του Αυγούστου όμως είναι και ένα σημείο αναφοράς για τις χελώνες καρέτα καρέτα που έχουν κάνει τις φωλιές τους και περιμένουν αυτή την περίοδο την εκκόλαψη των αυγών τους. Μεγάλη προσοχή λοιπόν γιατί είναι θέμα ημερών και στις παραλίες της Ιεράπετρας όπου έχουν κάνει τις φωλιές τους, να αρχίζουμε να βλέπουμε τα χελωνάκια να προσπαθούν να μετακινηθούν προς τη θάλασσα για να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι της ζωής τους.

Χρήσιμες συμβουλές από τον εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ κ. Μιχάλη Παπαδάκη που μιλά στον Ηχώ 99,8.

Συμβουλές ΑΡΧΕΛΩΝ

Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια

Επικοινώνησε με το ΑΡΧΕΛΩΝ στα τηλέφωνα 210 8982600 ή 6932640949 ή στείλε email στο: education@archelon.gr, ώστε να λάβεις τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις!

Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας. Κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχεις είναι πολύτιμη για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και κυρίως για την σωτηρία των θαλασσίων χελωνών.

Ίχνη και πιθανή φωλιά στην άμμο

Αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο. Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

Χελωνάκια στην παραλία

Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

hxonews