Θερμοκήπια δυο ταχυτήτων εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία κατασκευής τους

11:28 π.μ. - Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022
11:07 π.μ. - Παρ, 01/28/2022
Image: Θερμοκήπια δυο ταχυτήτων εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία κατασκευής τους

Η Άννα Μίχου αναπληρώτρια προϊσταμένη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου στην Ιεράπετρα και ο Εμμ. Σαρικλάκης υπεύθυνος της κατασκευαστικής εταιρίας «Θερμοκήπια Κρήτης» μίλησαν στον Ηχώ 99,8

Ως εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας και όχι μόνο,  η διαδικασία κατασκευής νέων θερμοκηπίων τόσο από άποψη κόστους όσο και από άποψη γραφειοκρατίας και αδειοδοτήσεων.

Όσοι  λοιπόν επιθυμούν  να κατασκευάσει νέο θερμοκήπιο θα πρέπει  καταρχάς να διαθέτουν,  άδεια εγκατάστασης που εκδίδεται από την πολεοδομία. Αυτή  αφορά τη  χωροθέτηση του θερμοκηπίου με βάση το ΣΧΟΟΑΠ το οποίο όμως σε ότι αφορά τον Δήμο Ιεράπετρας  δεν έχει επικαιροποιηθεί- αναθεωρηθεί

Επίσης απαιτείται άδεια στατικότητας  -  έγκρισης τύπου που περιλαμβάνει στατική μελέτη από μηχανικό αλλά και μελέτη από γεωπόνο για τα είδη καλλιέργειας , αερισμό κλπ.

Αφού εκδοθούν οι άδειες αυτές και κατασκευαστεί το θερμοκήπιο τότε γίνεται έλεγχος από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που δίνει την τελική άδεια.

Αγκάθια σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το αυξημένο ποσοστό αερισμού και κατ΄επέκταση  η  μεγάλη επιβάρυνση για τον παραγωγό. Επιπλέον η αύξηση των πρώτων υλών κατασκευής  θερμοκηπίου πέραν του κόστους καλλιέργειας και φύτευσης που επίσης έχει αυξηθεί λόγω των καταστάσεων στην οικονομία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει δυσχέρεια χρηματοδότησης από τράπεζες. Φαίνεται πάντως ότι η νομοθεσία είναι συγκεχυμένη και υπάρχει ανάγκη βελτιώσεων με σχετικές αποφάσεις και οδηγίες από τα συναρμόδια Υπουργεία.  

Η κα Άννα Μίχου αναπληρώτρια προϊσταμένη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Λασιθίου στην Ιεράπετρα και ο κ. Εμμ. Σαρικλάκης  υπεύθυνος της κατασκευαστικής εταιρίας «Θερμοκήπια Κρήτης»  μίλησαν στον Ηχώ 99,8  αναλύοντας τα νεότερα δεδομένα,  δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα . Όπως για το τι ισχύει για τα παλαιά θερμοκήπια τα οποία μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες οδηγίες και να πληρούν προϋποθέσεις όπως αυτές των νέων κατασκευών.