Θραψανιώτης: Επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου

12:24 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022
12:08 μ.μ. - Πέμ, 11/24/2022
Image: Θραψανιώτης: Επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της  Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου

Διαβάστε το δελτίο τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά την επιστολή τεσσάρων γυναικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, με την οποία καταγγέλλεται η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δασική Υπηρεσία.

Δυστυχώς η εγκατάλειψη της διαχείρισης των δασών με την υποβάθμιση και απαξίωση των δασικών υπηρεσιών συνεχίζεται. Σε αντίθεση με την κοινή λογική που θα περίμενε, η έξαρση της κλιματικής κρίσης να ωθεί την πολιτεία σε εγρήγορση σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, παρατηρείται η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δασικές εκτάσεις και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό.

Στο Λασίθι οι κρατικές ευθύνες για την έλλειψη καταρτισμένων υπαλλήλων, την υποστελέχωση τμημάτων της Δασικής Υπηρεσίας και την ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή είναι τεράστιες, με θλιβερό αποτέλεσμα τον υπερβολικό όγκο εργασίας των εναπομεινάντων υπαλλήλων και τελικά την πλημμελή προστασία των δασών. Ακόμα θλιβερότερο όμως είναι το φαινόμενο του αυταρχισμού των εκάστοτε προϊσταμένων, στην ανάδειξη των προβλημάτων εκ μέρους των εργαζομένων.

Αναλυτικά η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Υπό Διάλυση η δασική υπηρεσία του νομού Λασιθίου».

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή τεσσάρων γυναικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, με την οποία καταγγέλλεται η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δασική Υπηρεσία.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η παντελής έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων και καταρτισμένου προσωπικού, καθώς και η υποστελέχωση των τμημάτων Προστασίας και Δασικών Χαρτογραφήσεων. Οι ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό με την υλικοτεχνική ένδεια έχουν ως αποτέλεσμα τον υπερβολικό όγκο εργασίας των εναπομεινάντων υπαλλήλων και τελικά την πλημμελή προστασία των δασών. Αντί η κλιματική κρίση να οδηγεί στην υπεύθυνη αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων στη δασική διαχείριση, η ανάδειξή τους, συναντά τον αυταρχισμό των εκάστοτε προϊσταμένων.

Ακολουθεί η επιστολή των τεσσάρων γυναικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου

Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε την επιστολή που υπογράφουν 14 δασικοί υπάλληλοι του Νομού Ηρακλείου και επιτέλους κάποιοι αποτυπώνουν εγγράφως και δημοσίως την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών τους.

Η κατάσταση όμως στη δασική υπηρεσία του νομού Λασιθίου είναι πολύ χειρότερη εδώ και χρόνια. Πλέον το Δασονομείο Σητείας έχει καταστεί «ακέφαλο» μετά τη εξώθηση σε συνταξιοδότηση της προϊσταμένης και ακολουθεί το Δασονομείο Λασιθίου, αφού η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης θα συνταξιοδοτηθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα τμήματα Προστασίας και Δασικών Χαρτογραφήσεων χρόνια τώρα στελεχώνονται σε επίπεδο υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ ουσιαστικά μόνο από τις Αναπληρώτριες Προϊσταμένες.

Διοικητικοί υπάλληλοι χρόνια τώρα δεν υπάρχουν στην υπηρεσία μας.

Πολλάκις έχει θιχθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού από εμάς στην εκάστοτε Διοίκηση, χωρίς κανείς να ασχοληθεί ποτέ πραγματικά με αυτό. Η υπηρεσία μας «αιμορραγεί» από άποψη καταρτισμένου προσωπικού επιπέδου ΤΕ και ΠΕ, αλλά αιμοδότες πουθενά….

Για τις υλικοτεχνικές ελλείψεις, τα προβλήματα υποδομής, το κτιριολογικό θέμα, τα υπηρεσιακά οχήματα …. ούτε λόγος.

Και οι τέσσερις υπογράφουσες την παρούσα επιστολή θυμόμαστε τους προϊσταμένους/νες της Δ/νσης Συντονισμού να μας εύχονται «…υπομονή και κουράγιο…», όταν τους αναφέραμε τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως υπάλληλοι και γυναίκες. Το κουράγιο και η υπομονή μας έχουν τελειώσει προ πολλού κι όπου να‘ ναι …… θα κόψουμε κάβο κι εμείς.

Γιατί έχουμε κουραστεί πέραν του υπερβολικού όγκου εργασίας που επωμιζόμαστε χρόνια τώρα ως δημόσιοι λειτουργοί και φέρουμε εις πέρας όσο καλύτερα μπορούμε, να πρέπει να παλεύουμε και με συμπεριφορές απαξιωτικές, αντισυναδελφικές, αντιδεοντολογικές, άδικες, αδιαφανείς, προσβλητικές, απολυταρχικές, εκδικητικές, βίαιες καθώς και εργασιακό bullying που αντιμετωπίζουμε από την «κεφαλή» που μας διοικεί.

Όταν όλα αυτά έχουν καταγγελθεί γραπτώς και είναι σε γνώση της κεντρικής Διοίκησης όπως εξάλλου και η 99/2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων (με την οποία κρίθηκε η νομιμότητα της τοποθέτησης προϊσταμένου στην υπηρεσία), αλλά αποτέλεσμα κανένα… εκτός αν μας περιμένει ακόμη μια «διερευνητική» ΕΔΕ στη γωνία για να ελέγξει «ανώνυμες» καταγγελίες..

Κύριοι προϊστάμενοι, με λύπη μας σας αναφέρουμε για μια φορά ακόμη ότι η υπηρεσία μας όχι μόνο δυσχαιρεί και ασθμαίνει, αλλά παραπαίει και διαλύεται και πρέπει πλέον να βιαστείτε να κάνετε κάτι γι αυτό.

1.Δέσποινα Μακρυδάκη Δασοπόνος πρώην Προϊσταμένη Δασονομείου Σητείας, νυν συνταξιούχος

2.Μπουτσάκη Ευθυμία Δασοπόνος Προϊσταμένη Δασονομείου Λασιθίου

3.Γοργονοπούλου Παρασκευή Δασολόγος Αν. Προϊσταμένη Τμ. Δασικών Χαρτογραφήσεων

4.Μαρούδη Ελένη Δασολόγος Αν. Προϊσταμένη Τμ. Προστασίας