Θραψανιώτης: Πολλοί θάνατοι από επικίνδυνα μέσα θέρμανσης

7:29 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021
07:12 μ.μ. - Δευ, 27/29/2021
Image: Θραψανιώτης: Πολλοί θάνατοι από επικίνδυνα μέσα θέρμανσης

Την Ερώτηση συνυπογράφουν 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, με θέμα τον Μεγάλο αριθμό θανάτων από ατυχήματα λόγω επικίνδυνων μέσων θέρμανσης, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά θλιβερό φαινόμενο. Στην χώρα της «ανάπτυξης» και της «αριστείας», πληθαίνουν τα περιστατικά συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν. Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται ένα θλιβερό ρεκόρ νεκρών.

Επειδή η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στο ρεύμα αλλά και σε βασικά αγαθά, είναι η κυριότερη αιτία που δεν επιτρέπει σε αρκετούς συμπολίτες μας να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και αναγκάζει αρκετούς να στρέφονται σε φτηνά και επικίνδυνα μέσα θέρμανσης, με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλειά τους και κυρίως για την ζωή τους να αυξάνονται, το αρμόδιο Υπουργείο ερωτάται για το αν προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτερα όρια της Ε.Ε., ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης με ασφαλέστερα μέσα.

Την Ερώτηση συνυπογράφουν 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Μεγάλος αριθμός θανάτων από ατυχήματα λόγω επικίνδυνων μέσων θέρμανσης”

Με μεγάλη ανησυχία διαβάζουμε καθημερινά στον Τύπο για τραγικά περιστατικά συμπολιτών μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα με θερμαντικά μέσα κατά την προσπάθειά τους να ζεσταθούν τις δύσκολες νύχτες του χειμώνα, αλλά ακόμα και από το ίδιο το κρύο, καθώς δεν βρίσκουν τρόπο να ζεσταθούν επαρκώς. Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι συγκλονιστικά. Μόνο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σε μόλις δέκα ημέρες (12/12-22/12) πάνω από 12 συνάνθρωποί μας, βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, αλλά και μεσήλικες. Ανείπωτη η τραγωδία, όταν ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και παιδιά, όπως τα δύο ανήλικα αδέλφια που βρήκαν φρικτό θάνατο από πυρκαγιά στις 14 Δεκεμβρίου, στο σπίτι τους στο Καματερό.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτοί οι θάνατοι φαίνεται να προκλήθηκαν από κάποιο μέσο θέρμανσης. Αν συνδυάσουμε τα τραγικά αυτά γεγονότα με το τρομακτικό κύμα ακρίβειας στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά που πλήττουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, είναι φανερό ότι βιώνουμε τραγικά περιστατικά ανάλογα της περιόδου του 2010, χρονιά σκληρής λιτότητας, λόγω εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου. Η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση είναι η κυριότερη αιτία που έχει στρέψει φέτος αρκετούς συμπολίτες μας σε φτηνά και επικίνδυνα μέσα θέρμανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα θέρμανσης, αλλά κυρίως για την ασφάλειά τους.

Η Κυβέρνηση αναφέρει πως λαμβάνει μέριμνα για την ανακούφιση των πολιτών και διπλασιάζει το επίδομα θέρμανσης. Αν λάβουμε υπόψη περιοχές όπως το ορεινό Οροπέδιο Λασιθίου, με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, τα επιδόματα αυτά αποδεικνύονται πενιχρά. Συγκεκριμένα, όταν το πετρέλαιο είχε πέρσι 80 λεπτά το λίτρο και φέτος έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου φτάνοντας στο 1,23 ευρώ, τα ποσά της ενίσχυσης αποτελούν ψίχουλα και προσχηματική ενίσχυση. Ένα νοικοκυριό με 5.000 λίτρα κατανάλωση -γιατί τόσο χρειάζεται εκεί – ακόμα και με διπλασιασμό της επιδότησης, θα πληρώσει σε σχέση με πέρυσι 1300 - 1700 € παραπάνω. Μιλάμε για μια περιοχή με ηλικιωμένους κατοίκους στη μεγάλη πλειοψηφία.

Επειδή πολλοί από τους συμπολίτες μας λόγω της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης με την έκρηξη των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και τη συνολικότερη έκρηξη πληθωρισμού οδηγούνται σε ενεργειακή και όχι μόνο φτώχεια, αλλά και στο θάνατο.

Επειδή υπάρχουν περιοχές, όπου οι ημέρες που οι κάτοικοι χρειάζονται θέρμανση είναι πολλαπλάσιες λόγω των καιρικών συνθηκών,

Επειδή οι όποιες επιδοτήσεις που υπόσχεται ή υλοποιεί η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά,

Βάσει των παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να στηριχθούν τάχιστα οι συμπολίτες μας για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης και μάλιστα όσοι ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά;

Αν προτίθενται να προβούν σε μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτερα όρια της Ε.Ε., ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης με ασφαλέστερα μέσα;

οι Ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουφά Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος